Puhja vallavalitsuse ja volikogu poolt tõi jaanitulelistele tervitusi ja häid soove volikogu esimees Heiki Rokka. Jaanipühadeks kor­rastatakse hoolega kodusid, erilise tähelepanu all on suvekuudel koduõued. Puhja vallal on kena komme tunnustada tublimaid kodukaunistajaid Kauni Kodu tiitlitega. Iga pere või asutus, kes oma territooriumi eest südamega hoolitseb, muudab killukese haaval kaunimaks kogu meie valla. Töö kauni kodu saavutami­seks on pikaajaline ja pidev ning nõuab palju hoolt, vaeva ja ar­mastust. On väga meeldiv ja jõuduandev, kui seda märgatakse ja tunnustatakse. Tänukirjad Puhja valla "Kaunis Kodu 2013" tehtud töö ja nähtu vaeva eest kodu ümbruse kauniks muutmi­sel said Kristiina Rüütli ja Heiki Karing Härjanurmes ning Viive Paltseri Puhja alevikus.

Viive Paltseri kaunis kodu Puhja alevikus. Foto: Heiki Rokka

Tulesüütamiseks palusime abi peole tulnud Jaanidelt ja Jaanika­telt ja jaanilõke lõigi lõõmama. Jaanitule juures on läbi sajandite kõlanud pillimäng ja löödud tantsu - ei olnud meie jaanitulel midagi teisiti. Isetegevuslaste poolt tõid sel korral jaanituleliste­le tervitusi seltsimaja naisrahvatantsurühm Rukkilill (juh.Vaike Podar) ning Puhja, Nõo ja Elva linetantsijad (juh. Tiia Suurtee). Jalakeerutuseks mängis ansambel „Qvalda". Loterii-allegrii on sa­muti kuulunud meie erinevate rahvapidustuste juurde. Seltsimaja korraldatud jaaniloterii „Iga loos võidab!" sai kiirelt läbi müüdud. Aitäh Milvile, Kristinale, Meelisele ja Rukkilille tantsijatele abi eest loterii läbiviimisel!

Maadlemine, jõukatsumine ja köievedu on vanad tavad ning ajast aega jaanitulede juurde kuulunud. Tauri Päärend, kes sel korral suutis 32 kg kaaluvale sangpommile 32 korda tuule alla teha, vää­rib sangpommi tõstmise eest küll tiitlit Puhja Valla Rammumees, sest juba mitmel aastal on ta sellel alal võidu saavutanud. Teise ja kolmanda koha said vastavalt Heinric Juhannson (25 korda) ja Marek Ujamägi (24 korda). Kiitus meie valla tugevatele mees­tele ja tänud Urmas Päevloole, kes viis läbi jaaniõhtul toimunud võistlused.

Tule ääres on ikka maitstud ka pühadetoitu ja joodud jaaniõlut või kalja. Toitlustamise eest hoolitses Kiigemäel Karoliina kohvik ja suupoolist jätkus kõigile.

Kui ansambel vaikib ja rahvas lõkkeplatsilt lahkuma hakkab, jääb mäele viimaste seas veel vapper korraldajatest kolmik: Milvi, Vai­ke ja Kaja. Oluline on, et kõik, mis peo läbiviimiseks mäele on toodud - sangpommist peotelgini - jõuaks turvaliselt ka seltsi­maja kaitsvate seinte varju tagasi. Üsna mõistetav, et neil hilistel, tihti vihmastel öötundidel, jääb naiste jõust väheks. Suur tänu Margusele ja Meelisele, kes meile oma vabast tahtest läbi aastate abi on pakkunud. Suur tänu abi eest ka Heino Kõrgepervele ja tema töömeestele!