ASi Tallegg juhatuse esimees Teet Soorm andis Kaarma farmi avamisel ülevaate linnuliha tarbimisest ja tootmisest Eestis ning tutvustas broileriliha tootmisketti Talleggis. Eesti isevarustatuse tase moodustab praegu 59% tarbimisest.

Talleggi tootmisüksused on enamasti hajutatud ümber Tallinna linna. Nüüdseks on neli farmi ka Tallinnast kaugemal, üks neist nüüd Kaarma farm Väike-Maarja vallas.

Kaarma farmi tootlikkust iseloomustades rääkis Teet Soorm, et korraga elab farmi kaheksas majas 224 000 tibu, aastaseks tootmismahuks kujuneb 1,7 miljonit broilerit.

Teet Soormi sõnul hakatakse Kaarma farmis lindude toitmisel lisaks jõusöödale kasutama ka nn „märga vilja", mis parandab jõusööda seedimist ning vilja kuivatamine jääb ära. Kogu söödaks vajaminev teravili ostetakse Eesti põllumeestelt.

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder soovitas oma tervituskõnes fi rmal laieneda edasi, Tallinnast veelgi kaugemale, ka endise Liivimaa aladele. Sellega aidataks kaasa Eesti isevarustatuse taseme tõusmisele, miks mitte tulevikus ka 100%-ni.

Vallavanem Indrek Kesküla rõõmustas endiste Kaarma kanalate renoveerimise üle tänapäevaseks tootmisettevõtteks ja soovitas silma peal hoida naabruses paikneval AS-il Baltic Agro, mis tunnistati tänavu valla Kauni Kodu konkursil kõige paremini korrastatud tootmishoonete kompleksiks. „Naabrist paremaks!" nentis vallavanem ja kinkis asjaliku töövahendi - lumelabida.

Samuti andis Indrek Kesküla pidulikult vastselt renoveeritud ja kasutusele võetud Kaarma broilerifarmile üle ehitusjärgsed kasutusload.

Lindilõikamise juures rääkis Teet Soorm, et Kaarma broilerifarmi vana silt restaureeriti ja võeti taas kasutusse. Seega ka midagi sümboolset ja püsivat, mis seob siinse kandi tootmise erinevaid ajajärke.