Väga oodatud väljasõidu päeval ootas meid Soomaal ees võrratu talveilm. Peale Soomaa keskuse majaga tutvumist asutasime end kahes grupis hanereas teele. Kopraraja laudtee oli ohutuseks traadist võrguga kenasti kaetud, et keegi laudadel ei libastuks. Tõesti oli väga mugav ja märgatavalt hooletum astuda. Teadupärast on Soomaal viis aastaaega. Giidi küsimusele oskasid lapsed kohe vastata nelja. Aga viies aastaaeg? Saadi teada, et viiendaks aastaajaks on üleujutus Soomaal. 

Lapsed nägid puudele märgitud veetaseme kõrgusi, mis erinevatel aastatel Soomaal olnud. Põnev oli seista puu kõrvale ja mõõta, kui kõrgele oleks vesi kellelgi üleujutuse ajal ulatunud. Oi seda imestamist! Lapsed nägid jõeäärt, kuhu koprad olid rajanud oma pesa. Saime teada, et kobras ehitab pesa okstest ja puudest ning pesa sissekäik on vee all. Nägime ka kobraste poolt ehitatud tammi.

Lapsed nägid puid, mille tüved olid kobraste poolt näritud. Imestati, et kobrastel on nii tugevad hambad. Saadi teada, et koprad söövad puukoort ja veetaimi. Märkamatult sai meie 1,8 km matkarada läbi, ees ootas juba tuttav looduskeskuse maja. Peale mõnusat einestamist meisterdasid lapsed endale looduslikust materjalist kaunid kaardid.

Tagasiteel bussis olid kõik reisisellid rahulolevad, vaiksed ja veidi väsinud, igaüks oma mõtetes. Nii mõnigi võis mõelda, et me elame ikka imelisel ja paljuski avastamata maal.

Kabli Lasteaed on väga tänulik Soomaa keskuse rahvale, kes meid tõesti soojalt vastu võttis.