Garaaži jõudes räägiti meile päästjate erinevat värvi kiivritest ja näidati päästjate riietust. Autode juures räägiti meile auto peal olevast varustusest- küll voolikutest, lõikuritest, hapnikuballoonidest ja paljust muust.

Päästjatel tuleb lisaks tulekahjude ja liiklusõnnetuste kõrval tegeleda ka pinnaltpäästmisega. Selleks on neil olemas spetsiaalne rõivastus ja laud, millega abivajajani jõuda.

Lisaks autovarustuse näitamisele, räägiti ka lastele suitsu- ja vinguandurist ning esmastest tulekustutusvahenditest. „Sain ka teada, et on olemas vinguandurid, mis pannakse seinale silma kõrgusele (tooli peal istudes). Meile näidati ka filmi, kus räägiti, mida tuleks teha, kui majas või korteris on puhkenud tulekahju. Tuli levib imekiiresti ning nõuab ka kiiret reageerimist," rääkis õppereisil osalenud Merily Aidama.

Päästeameti hoovi peal oli ka Päästeameti  teisaldatav staap. Kõik said minna sinna sisse ja uudistada, mis seal on. Seal staabis on olemas kõik, mis peab olema ühes kontoris. Seda kasutatakse suurõnnetuste puhul ( nt metsatulekahju).  Siiamaani pole veel olnud põhjust seda reaalolukorras kasutada.

Foto: Anneli Leht

„Mulle jäi meelde tuleohutus, kuidas käituda kriitilises seisundis,  kui on tuba tossu täis, kuidas töötab suitsuandur ja miks on suitsuandur vajalik," rääkis Mari-Ann Sveitel.

Kui päästeameti poolel saime käidud, võttis meid vastu Rakvere politseijaoskonna noorsoopolitseinik Aleksei Osokin, kes esimese asjana viis meid alla lasketiiru. Edasi liikusime Politseiameti poolele, kus näidati erinevaid politseiruume. Lisaks räägiti meile ka dokumentidest( vormistamine, kehtivusaeg, pildi tegemine jne).

„Mulle meeldis seal täna see, et ma sain rohkem teada päästeametist: mida nad teevad ja kui kiiresti ja milleks kõiki neid erinevaid  tööriistu kasutatakse. Ja see meeldis ka, et ma sain teada,  millega politsei rohkem tegeleb ja kuidas nad ennast ka treenivad" lausus Reelika Lui.

„Nägime lasketiiru ning erinevaid ruume, mis seal on. Kahjuks kõikidesse kohtadesse ei saanud, kuid sellegipoolest oli huvitav. Lõpuks läksime välja ning meile näidati politseiautot ning kõik saime omale helkurid J" lisas veel Merily.

„Meie lastele meeldis see käik. Said ka uut ja huvitavat infot. Kindlasti jäävad nad ootama seda reisi Politseiameti lasketiiru, sest paljud neist ei ole saanud lasta. Ka õppefilm oli nende jaoks huvitav" lisas veel Põlula rühma rühmavanema abi Anu Aleksejev.

Õppereisi lõpetuseks liikusime kõik koos Vallimäele, Tarva kuju juurde. Seal toimus  ühispildistamine ja kes tahtis, sai süüa kodunt kaasavõetud toitu.

Foto: Anneli Leht

Pildid tehtud, söögid söödud, liiguti kodude poole. Kes Kadrinasse, kes Põlulasse.

Oli väga tore ja õpetlik reis, kindlasti tahame korraldata midagi sarnast veel.

Tahame tänada Argo Pällot, Aleksei Osokinit, Kadrina Vallavalitsust, Toomas Tingast ja Kaitseliidu Viru malevat, kes kõik toetasid meid selle õppereisi läbi viimisel.