Projekti eesmärgiks on ~ 20 ha suuruse Kadrina valla omanduses oleva Kadrina paisjärve puhastamine setetest, mis on kogunenud alates 1980- ndatest aastatest ja veekogu üldine taastamine. Erinevatel aegadel projekteeritud ning tehtud tööde käigus on paisjärv suudetud viia olukorda, kus kogu piirkond soostub (rikutud on allikate väljavoolud järve), väljakaevatud osas vohab taimestik, vee kvaliteet on halb. Tööde tegemiseks on koostatud saneerimisprojekt, millele on koostatud ka keskkonnamõjude hindamine.

Eesmärgiks on päästa järv lõplikust kinnikasvamisest, taastada kalade, veeloomade ja -lindude kudemis- ja elukohad. Laiemalt aidatakse kaasa Pandivere alamvesikonda kuuluva Kadrina paisjärve (ka Loobu jõgi) vee kvaliteedi parandamisele ja elupaikade taastumisele. Projekti lõppedes on Kadrina paisjärve olukord oluliselt stabiliseerunud ning on saavutatud optimaalne paisjärve veetase.

Projekti tegevuste alustamiseks tuleb kõigepealt korraldada hange, mille tulemusel leitakse tööde teostaja. Hange tuleb läbi viia hiljemalt 15. detsembriks 2011. Samuti leitakse samal ajal omanikujärelevalve teostaja. Saneerimistöödega saab alustada 2012. a maist ning töid tehakse kolme järgneva aasta suvel, kuna keskkonnaameti poolt väljastatud veeerikasutusloal on seatud vastav piirang. Tööde läbiviimise tulemusel peab 2014. a augusti lõpuks Kadrina paisjärv olema korrastatud, rajatud kallasrada koos jalgteega, järve keskele tuleb suur saar koos juurdepääsuga ehk sillaga.

Piirkonna atraktiivsuse suurendamise võimalustena on kõne all: plaaž, supluskoht, mitmeotstarbeline kallasrada koos tervise-, loodusõppe ja matkarajaga, paisjärve kallastel kõrgtaimestikuta vaatesektorid (vaatetornid) paisjärvele ja ümbruskonnale jne. Ettepanekud ja info Kadrina paisjärve tegevustega seonduvalt on oodatud - Tiina Vilu, arendusnõunik, telefonil: 322 5617 või 515 5249 või e-postil: tiina.vilu@kadrina.ee