Valtu lasteaed tähistab tuleval aastal oma 40. tegutsemisaastat ning uut lasteaiahoonet on pikisilmi oodatud juba aastakümneid. Vanas majas on oldud 1972. aastast. Tänaseks on hoone ajahambast puretud ning talvel ruumid jahedad. Kitsaste olude leevendamiseks kohandati Staadioni tänaval asuvas kortermajas 4-toaline korter lasteaia ruumideks ja 1980. aastal kolis sinna vanem rühm.

Uue lasteaia ehituseks taotles Kehtna vallavalitsus toetust kohalike omavalitsuste investeeringutoetuste kavast (nn KOIT-kava). Positiivne otsus toetuse määramiseks tehti 2010. aastal. EAS-i kaudu eraldatava toetuse maht on 862 000 eurot. Energiasäästliku hoone ehituseks on täiendavalt kasutada ligi 100 000 eurot, rahastaja on SA KredEx.

2010. aasta kevadel alustas Kehtna vallavalitsus Kaerepere lasteaia ehitamise ettevalmistustöödega. Erinevad probleemid ja takistused riigihangete läbiviimisel on ületatud ja tänaseks võib rõõmuga tõdeda, et leping lasteaia projekteerimiseks ning ehitamiseks on sõlmitud.

Ehitustööde peatöövõtjaks on laialdaste kogemustega ja hea mainega ehitusettevõte YIT Ehitus. Lasteaia rajamise kogueelarve koos sisustuse, väliala rajatistega, reserviga jms on 1,4 miljonit eurot. Projekti koostab Inseneribüroo Pluss. Lasteaed on planeeritud kolmele rühmale, kokku 60 lapsele. Lasteaia moodsas köögis on planeeritud toidu valmistamine ka Valtu põhikoolile.

Suuremahuliste ehitustöödega alustatakse veel sel kuul. Vundamendi valamine on planeeritud novembris ja detsembris, nurgakivi panemise päev on veel määramisel. Tänapäeva võimaluste ja tehnikaga ehitatakse ka talvel, nii et 2012. aasta kevadeks peab lasteaia hoone olema põhimahus püsti ja edasi jätkuvad juba hoones sisetööd ning välialadel välitööd. Eraldi korraldatakse riigihange lasteaia sisustusele-mööblile ja köögitehnikale. Vana lasteaia juurest on võimalik osaliselt üle tuua uuemad mänguplatsi atraktsioonid, laste rõõmuks on planeeritud hankida täiendavaid mänguatraktsioone.

Ehitaja on võtnud kohustuse kaua oodatud lasteaiahoone valmis ehitada ja vallale üle anda 24. augustiks 2012.
______________________________

Uus hoone lahendab ruumipuuduse

Urve Läll, valtu lasteaia direktor

Uut lasteaeda Kaereperesse on oodatud aastaid -õigem oleks öelda aastakümneid. Usk hakkas juba vahepeal kaduma, kuid nüüd on tõepoolest ehitamisega algust tehtud.

Emotsioonid on seinast seina. Uut maja on kindlasti vaja, kuid vana maja on nii töötajatele, lastele kui ka lastevanematele aastatega väga armsaks ja koduseks saanud.

Lapsi pannakse siiani meelsasti vanasse majja, kus vane-mad on ise kunagi käinud ja töötajad tuttavad.

Selle õppeaasta põhiteema "Vana maja jutustab..." võtab kokku meie tegemised ja traditsioonid läbi aastate. Ettevõtmiste läbiviijaks on lasteaia pööningul elutsev majahaldjas, kes on meid kõik need aastad ülevalt jälginud ja hoidnud.

Kõigepealt kimbutab meid suur ruumipuudus, seda eriti kortermajas asuvas vanemas rühmas. Lapsi on selles rühmas 17-19 ning ruumide suurus ei vasta laste arvule.

Ei ole normaalne, et nii väikeses asulas on lasteaia rühmad eraldi majades. Kolm korda päevas peab õpetaja abi viima sooja toidu köögist teise majja. Ruumipuuduse tõttu pole võimalik avada ka sõimerühma, mille järele on tekkinud kohapeal suur nõudlus.

Vanas majas on ruumi rohkem, kuid talviti on hoones külm ja vajab lisakütmist elektriga.

Üks suuremaid unistusi on meil olnud oma saal, kus saaks normaalsetes tingimustes läbi viie erinevaid tegevusi lastega ja lastevanematega. Suuremateks üritusteks nagu jõulupeod, perepäevad, vastlapäev jne oleme kasutanud Valtu seltsimaja saali. Vanema rühma liikumistegevuseks ja ujumiseks kasutame Valtu spordimaja.

Loodame väga, et uus lasteaed valmib lasteaia 40 aasta juubeliks.

Usume, et praeguse maja kodusus, üksmeel ja traditsioonid kanduvad ka uude majja.