Paberite järgi olen Mihkli koguduse õpetaja 2006.aasta algusest. Siiani on minu õpetajaks olemine siin olnud küll rohkem formaalset laadi, piirdudes peaasjalikult jõuluõhtu teenistuse pidamisega Pikavere palvemajas. See on kujunenud üheks eriliselt südamelähedaseks paigaks.

Siin on veel mitmeid kohti, mis on minu jaoks olulised, kuhu olen tahtnud ikka ja jälle tagasi tulla. Üks nendest on kindlasti Soontagana.  Ligi paarkümmend aastat tagasi alustasime seal Karuse koguduse sõpradega pööripäeva palvuste pidamist. Viimased aastad oleme seal käinud igal Suurel Reedel. Samuti meeldib aeg-ajalt läbi sõita tee, mis  tuleb Mihklisse Vigalast üle Avaste mäe läbi Parasmaa. 

Elan siin naabruses Kirbla kihelkonnas Võhma külas. Kihelkonna piir on kodutalust mõne kilomeetri kaugusel ja nõnda pole Mihkli minu jaoks päris võõras kant kunagi olnud. Mihkli küla Saare talu on minu vanaema sünnikodu ning Mihkli surnuaias puhkavad mitmed esivanemad.   

Kuidas jõudsid kirikuõpetaja kutsumuseni? 
        
Ka see on tegelikult seotud Mihkliga. Siinse koguduse õpetaja Gustav Maarand oli Kirbla koguduse õpetajana minu vanaema matustel. Rääkisime seal nendest jumalariigi asjadest pikemalt ja tema soovitaski mul teoloogiat õppima minna. Olin ka enne seda vaimsete asjade vastu huvi tundnud, aga sellest kohtumisest sai alguse minu tõsisem side kirikuga.               

Milliste küsimustega võib Sinu poole pöörduda? Millal inimesed kirikuõpetajaüles otsivad?  
       
Kindlasti võib pöörduda alati igasuguste küsimustega, iseasi kas mina kõigile alati vastuseid tean. Olen täheldanud, et sageli on hingeelu puudutavad küsimused peidetud argiste küsimuste varju. 

Kuidas leida osadust Jumalaga väljaspool kirikut?      
     
Kindlasti on võimalik leida osadust Jumalaga ka väljaspool kirikut, aga õnneks on Mihklis kirik olemas. Usun, et ka kohal on siiski Loojaga suhtlemise seisukohalt oluline tähendus. Mihkli kirik ja Pikavere palvemaja on selle jaoks kindlasti head paigad. Iga inimese tee Jumalani on erinev, kuid esmaselt on vaja selleks vaikseks jääda ja enda sisse vaadata.  

Milline võiks olla kogukonna ja kiriku koostöö? 

Minu meelest ei saa kirikut kogukonnast eraldada, ega ammugi mitte neid mingil kombel vastandada. Lihulas on minu käest mõnikord küsitud - kui suur on teie kogudus, kes sinna kuuluvad? Olen vastanud, et pean oma koguduse liikmeteks kõiki, kes iganes siin paigas on ja ringi liiguvad. Nõnda arvan, et ka siin Mihklis toimetab kirik kõigi jaoks, kes siin elavad või siia satuvad.

Hea näide siinse koguduse ja kogukonna aastaid kestnud koostööst on Mihkli laat ja kõik sellega seonduv. Laata iga nädal korraldada ei saa, kuid ilmselt on kiriku ja kirikumõisa kompleksi kasutamisel kogukonna hüvanguks veel muidki võimalusi.

Näiteks sobiks pastoraati väga hästi kohalik koduloomuuseum. Mihkli kihelkond on ju ääretult rikas ajaloolise pärandi poolest. Siin on Soontagana maalinn, Kurese, Pikavere ja mitmed teised põliskülad, Koonga oli endistel aegadel üle maa tuntud puutöökeskus, siin ajas oma asju prohvet Järve Jaan jne.  Kõik see aineline ja vaimne pärand vääriks säilitamist ja eksponeerimist, nii omade jaoks kui külalistele.

Ilmselt võimalusi koostööks on veel palju muidki. Mõni tuleb vast ajaga ilmsiks. Igal juhul olen erinevatele ettepanekutele koostööks avatud.         

Kui hingamispäev on Jumala jaoks, siis millega tegeled ülejäänud kuus päeva? Kui suur Su pere on ja millega tegelevad?

Kirikuõpetaja elurütm erineb ilmselt oluliselt paljude teiste elukutsete omast. Lihtsustatult võiks ehk öelda, et kirikuõpetaja teeb ühe päeva nädalas tööd ja ülejäänud aja „hingab". Päris nii see muidugi ei ole. Pühapäevaseks teenistuseks on vaja ette valmistada,  laupäeviti on sageli matusetalitused ning kirikuõpetaja töös on hulk selliseid tegemisi mis eemalt silma ei torkagi.

Minul kulub osa ajast vanavaraga tegelemisele, mis on olnud minu hobi ja „nõrkus" lapsepõlvest saati. Maal talus elades igav kindlasti ei hakka. Vaimuliku tööle vahelduseks on hea vahel ka midagi käegakatsutavat teha.

Abikaasa Piia töötab Lihula Muusika- ja kunstikoolis direktorina. Lapsed on juba selles eas, et hakkavad vaikselt „pesast välja lendama". Tütar Miina õpib Kuressaare gümnaasiumis ja poeg Aleksander käib veel koolis Lihulas.

Varsti on pühad tulemas. Mis mõtteid see toob?

Elame praegu ülestõusmispühade eelses ajas. Need ristiusu tähtsaimad pühad räägivad meile valguse võidust pimeduse üle, elu võidust surma üle. Need pühad kinnitavad meile, et lootus on olemas ka kõige lootusetumana tunduvas olukorras. Andku Suur Looja meile igaühele silmi seda lootuskiirtnäha.  

Kirikuõpetaja kontaktandmed:

tel.:56915347

e-post:kaido.saak@eelk.ee

elukoht: Lihula vald, Võhma küla, Laari-Madise talu