Nende kümne seas oli ka Harku valla mees Kaido Taberland, seni tuntud kui Tabasalu looduspargi üks eestvedajatest. Kaido Taberland: "Eks selline tunnustus vabariigi presidendilt tule ikka natuke üllatusena."

Peale selle, et Kaido Taberland on aktiivselt tegev mittetulundusühingus Tabasalu Looduspark, juhib ta ka Rannamõisa laevaseltsi ja Naissaare päästeseltsi.

Kaido Taberland: "Minu toimetamine vabatahtlikuna algas ikkagi meie omast Tabasalu looduspargist. Korraldame puhta looduse hoidmiseks talguid kevadel ja sügisel."

Üksi ei tee midagi

See kõik sai alguse rohkem kui kümme aastat tagasi. Kodanikuühiskonnas, kus on aktiivsed kodanikud, tuleb ka omavalitsus ja riik appi - tehakse sõbralikult koostööd.

Vabatahtlike eestvõttel ja Harku valla, Leader-toetuste, riigi ning ettevõtete rahade toel on valminud Looduse õpperada, loodusparki on üles seatud teabetahvlid külastajaile, ehitatud klindilt alla mere äärde viivad trepid, korrastatud 3 kilomeetrit jalgteid ja Suurbritannia suursaatkonna toel on valminud terviserada Inglise Miil.

Rannamõisa kultuuriküla seltsimaja rajamiseks on olemas rahalised vahendid Leader- meetmest, ehitamine saab alata, kui kultuuriküla detailplaneering saab Harku valla volikogus kinnitatud. "Üksinda nii suurte objektide puhul ei tee ju midagi ära, igas ettevõtmise puhul on olnud palju mõttekaaslasi ja kaasalööjaid," kinnitab Kaido Taberland.

Rannamõisa laevaseltsi, Otemarina jahtklubi ja Harku valla koostöös on käima lükatud Tilgu sadama taastamine, korraldatakse kogu Läänemere piirkonna rannainimesi ühendavat muinastulede ööd ja augustikuus merepidu Tilgu Laul ja Laat.

Kaido Taberland: "Tegelikult sai Rannamõisa laevaselts alguse ikka sellest, et tahtsime ehitada puulaeva.

Oma tegevuses jõudsime jälile Pärnumaal sündinud, kuid Paljassaares elanud kapteni Ahto Valteri seiklusterohkele eluloole ja nüüd on valmimas tema kahest laevast projektid."

Kapten Ahto Valter oli esimene eestlane, kes "Auli"- nimelise purjekaga Eesti trikoloori all üle Atlandi ookeani ja "Ranniku"-nimelise purjelaevaga ümber maakera seilas.

Kaido Taberland: "Tööprojektid saavad kevadeks valmis ja siis tahame ehitada ka purjekate koopiad, mis kunagi Tilgu sadamast saaksid rahvast merele viia."

Päästjana Naissaarel

Rannamõisa laevaselts üritab ise osa saada ja ennast näidata kümmekonnal merefestivalil aastas. "Teeme koostööd väga paljude seltside ja eraisikutega, nende seast tahaksin välja tuua meie sõbrad Viimsi Rannarahva muuseumist.

Need on olnud suurepärased aastad omasuguste hulgas, oleme aidanud teisi ja saanud abi ise - need on olnud suure-pärased kogemused," kinnitab Taberland.

Veel lööb aktiivne vabatahtlik kaasa Naissaare päästeseltsis, mis tegeleb nii mere- kui ka maapäästega.

"Ega ma ise valves ei ole, seda koormat kannab hea Naissaare naaber ja sõber Karl Lindström oma Naissaare külalistemaja perega" muigab Kaido Taberland. "Tegelen organisatoorsete asjadega, aga kui vaja, olen nagu välk Tilgu sadamast Naissaarel." Et aga ühendus Naissaare ja Harku valla vahel kindlam saaks, on Rannamõisa laevaselts teinud taotluse kaatri ostmiseks, mis võimaldaks huvilisi vedada Tilgu sadamast nii Naissaarele kui ka Tallinnasse või isegi Soome.

"Ka seltsi rahataotlus on Leader-programmi abil lahenduse leidnud," kinnitab aasta vabatahtlik, "nii et kevadel lähevad reisid Tilgu sadamast lahti."

Et hing ja ihu ikka tasakaalus elaksid, tegeleb Kaido Taberland spordiga, talvel suusatab, suvel purjetab, käib ujumas ja jooksmas. "Tahan elada mõttega, et terves kehas püsiks terve vaim," kinnitab Taberland.

Millist tööd peab tegema aga mees, kel lisaks perele ka kõigi teiste jaoks nii palju aega jääb?

Kaido Taberland: "Olen ühendanud hobi tööga. Töötan Päästeliidu tegevjuhina." Eesti vabatahtlikke päästeorganisatsioone koondavasse liitu kuulub kokku 70 seltsi, kes tegelevad nii maa- kui merepäästega.
________________________________________

OTT KASURI
Vallavolikogu liige

Loodushoiuga tegelevas MTÜ-s Tabasalu Looduspark hoitakse ja arendatakse Kaido eestvedamisel Harku rahva seas hinnatud puhkeala. Valminud on tervise- ja õpperajad, trepid ja suusarajad; toimunud on kultuuri- ja spordiüritused; korraldatakse loodusgiidide koolitust. Kaido on ka randlust, merekultuuri ja puulaevaehitust edendava Rannamõisa Laevaseltsi eestvedaja. Ühing taaselustab esimese inimesena Eesti lipu all ümber maailma purjetanud kapten Ahto Valteri eluloopärandit, valmivad koopiad tema puulaevadest "Auli" ja "Rannik".

Aga mis tähtsaim: oma positiivse eluhoiaku ja energiaga on Kaido nakatanud paljusid noori. See on kodukülale kõige tähtsam.