Arvamus kujuneb sellest, millist infot inimene kusagilt saab. Poenurgatagune info loob ühe pildi, kuulujutud teise ja kained numbrid kolmanda.

Seepärast saab karupoeg Puhhilikult öelda, et millisest purgist mett sööd, sellise purgi kaane järgi mesi ka maitseb. Ja ka see on inimlik. Just seetõttu ja taolise inimlikkuse pärast arvatakse ka vallas erinevatest asjadest erinevalt.

Nii lihtsameelne ja igav pole isegi mina, et oodata kõigilt ühtemoodi mõtlemist ning ühtede ja samade asjade vihkamist-armastamist. Ikka iga mees armastab oma mütsi ja vihkab mõnda teist lätut. (Vahel pole mütsi ollagi, aga ikkagi armastatakse ja vihatakse!)

Vallaametnikuna on mul kohustus aeg-ajalt anda ka vallapoolne ülevaade valla asjadest. Eriti just neist, mis kirglikumad ja intrigeerivamad. Eks ta ikka ole läbi aegade olnud, et ametnikeõpetajate palgad, valla autod ja teehoole ning loss on meiekandi põletavamad huvipunktid. Lühike ülevaade siis ka neist asjust.

Valla autod

Vald kasutab Skodat (sotsiaal), Volkswagen Sharani (vallavanem), Subarut (abivallavanem), elektriautot (sotsiaal-avahooldus). Kõik autod, v.a. elektriauto, on vanemad kui 5 aastat. Liisingut maksame veel vaid Subaru eest, teised on väljaostetud autod.

Seetõttu on ka 2014. aasta autokulud väiksemad eelnevate aastate omast. Kütusekulule on kehtestatud piirnormid.

Sangaste loss

Sangaste lossi kinnistu kuulub Sangaste vallale. Seda rendib ja majandab SA Sangaste loss, mille asutajaks on ka vald. 2013. ja 2014. a Sangaste lossile majandamiseks mingit rahalist toetust vald andnud ja ka anda ette nähtud pole. Pigem maksab loss ise 2014. a valla eelarvesse talveaia taastamise projekti omaosalust. Põhiline (90%) maksja on siin ikkagi Euroopa Liit ja mitte vald, kelle eest maksab ka loss ise. Jooksva majandamisega saab loss ots-otsaga kuidagi hakkama.

 (Minu isikliku arvamuse järgi võiks ka praegu valla poolt pisut rahalist toetust lossile olla, et oma vara majandamise mainele pisut kaasa aidata, kuid siiani pole see veel saanud volikogult rahalist tuge.)

Lossi tubli meeskond saab praegu veel kitsastes oludes hakkama, kuid edaspidi peaks ikkagi mõtlema, kuidas arengus kiiremini edasi minna.

Teedehoole ja teed

Siin on nüüd nii, et mõnele on Keeni kergliiklustee väga õige tegu, teisele aga suisa kuradist ning asjatu rahakulu. Teisalt oleks nii mõnedki head asjad (nagu pansionaat näiteks) praegu tegemata, kui oleks ainult harrastusökonomiste kuulanud.

On kuidas on, aga valmis see tee nüüd on. Paar aastat tagasi langetas volikogu otsuse, et valmis teeme selle tee igal juhul, ka vaatamata esialgse projekti kallinemisele ja riigitoetuse samaksjäämisele.

Fakt on, et kui me seda ise poleks teinud, ei teeks seda meie eest ka hiljem peale võimalikku valdade liitumist enam keegi. Ja teeperv oleks olnud ainus pääsetee ja lunastus jalakäijale.

Teehooles valitseb arvamus, et kuna lumi jäi tulemata, siis on vallas kapid säästetud sularaha täis ning kohe-kohe peab selle eest ehitatama igasse hoovi fooriga asfalttee. Paraku on lumeohtrad talved oma ülekulu saanud teiste vallaasjade arvelt ning raha lummematmise asemel saab nüüd muretseda muude asjade pärast. Näiteks hööveldamise kvaliteet ja kruusaparandused jne. Oma osa läheb ka veel kergliiklustee lõppviimistlusele.

Aga asjad saavad tehtud ka ilma totaalse hooldus- ja asfaldiorgiata. Teeparandused saavad tehtud ning Sanva ootab ka uut Soomemaa höövlit, mis peaks loodetavasti töö kvaliteeti kõvasti parandama.

Mida tehakse nn Sangaste ,,Punases majas"?

Võetakse maha tellisevooderdis, et saada teada, kas seinad on omadega läbi või taastatavad. Seejärel saab valida lahenduse, kas vana maja taastamine või uue ehitamine vanale vundamendile.

Projekt saab tehtud ning loodetavasti paari aasta jooksul saab Sangastes olema moodne arstikeskus ja kogukonnamaja. Sellepärast ongi maja ,,paljas". Lihtsalt mädanev ja seenetav nostalgia ei maksa eriti palju, vaja on midagi teha.

Palkadest vallas ja allasutustes, kui põnevusmaiuspalast räägime pisut hiljem, aga räägime kindlasti!

Nii saidki tulisemad ja huvitavamad küsimised vastatud, iseasi kas kõik seda piisavaks peavad. Aga küsida saab ju alati ka siis, kui kaardimoor midagi muud ennustas.

Edulist ja lillelist külvikevadet kõigile!