Kui hinnad purevad, siis ilulood riigi edust rõõmustavad torkides. Torgivad hinnakäärid ja halleluuja edule, mis inimest soojendama pole jõudnud. Vähemalt sel määral, nagu pidulikud arvud viitavad. Mitte see, et riigil asjad väga pahasti oleks, aga ausalt võiks rääkida asjust ja oma rahva heaks enam teha. See pidev maani kummardamine üliväga vaba turumajanduse ees ei ole minu meelest teps mitte nii kasulik väikesele riigile, kui seletada püütakse.

Vaba konkurents näiteks loomaaias tähendaks ju seda, et palju väikeste loomade puure jääks tühjaks ning "võitjad" pööraks oma pilgud juba väljaspoole puuri ja müüri. Õiglane ja vaba konkureerimine on ikka sarnaste kaalukategooriate vahel.

Mitte nii, et maadlusmatil peaks "õiglast duelli" 200kilone jõuram ja 50kilone kärbeskaallane.

Hinnatõusud ongi ju eelkõige tingitud õhumüügimajanduse kasvust ja tegeliku tootmise kolimisest itta. Oma osa annab ka ülepingutatud eurobürokraatia ja ,,kilekotikasum" müüjale ja jäätmekäitlejale. Minu ostukorvist kolmandik läks pärast kauba lahtipakkimist pakendiprügikasti. Ehk siis sai kinni makstud ka 15 minutit,,kilesilitamist„ letist prügikastini.

Hinnatõusud oleks ilmselt väiksemad, kui soositakse suuremaid ühishankeid kaubandusele riikliku tasandi süsteemiga toiduainete jt. esmatarbekaupade osas. Praegu takistab seda pühaks kuulutatud erakonkurents ja teatud ärihuvid. Nii müüaksegi pärismaalastele läbi kümne vahendaja hangitud kaupa, mille killustatud partiid hinda veel omakorda tõstavad. Müüa saab ju hästi, sest keegi suurt ei protesti ja tasane vingumine kellelegi hirmu peale ei aja. Pealegi saab ju lääne kolmanda järgu kaupa siin müüa esimese sordi hinnaga (vaadake meie puuviljalette ja võrrelge näiteks Hollandiga! Muidu on ju ilus küll, aga sama asi on seal ikka veel ilusam).

Purevate hindade pulm meie poodides on vähemalt osaliselt tahtmatus ja oskamatus asjaga tegelda riigi tasandil ning lömitamine vabaturu mantrat lausuvate ja oma turul domineerimise eelist kasutavate kontsernide ees.

Meilgi oleks vähem muret, kui hinnad nii ei pureks.

Mõnusa ja õiglase maksmise nimel: Kaido Tamberg Sangastest