Kahe naaberriigi kooli tihedad sidemed said alguse 2004. aastal , mil mõlema kooli direktorid esmakordselt kohtusid, ja alates 2006. aastast oleme ühiskontsertideks ja suvisteks laagriteks kokku saanud kaheksal korral, erilisena on meelde jäänud ühisorkestri osalemine Saksamaal Heikendorfis toimunud festivalil 2008. aastal.

Lätlased on meid alati väga soojalt vastu võtnud ja huvitava programmiga kostitanud, sel korral mahtusid sinna ekskursioonid Turaida kindlusesse, Riias alles hiljuti avatud Juugendimuuseumi ja Nukumuuseumi külastamine,

talvine piknik Krimuldas koos mõnusa kelgutamisega, Sigulda Muusikakooli külastus, segavõistkondade spordivõistlused kohalikus spordisaalis.

Meie oma kooli rahvamuusika õpetaja Leanne Barbo, kes sel aastal õpib Riias Läti Muusikaakadeemias ja mängib ühes Läti populaarseimas etnomuusika bändis Auli, oli meile kogu Lätis viibimise ajal tõlgiks ja suurepäraseks Läti kultuuri tutvustajaks.

Lätlastel Steinway

Leanne korraldas meile ka ekskursiooni Läti Muusikaakadeemiasse, mis meeldis mõnelegi lapsele sedavõrd, et oli kuulda jutte muusikaõpingute jätkamisest seal. Kekava Muusikakooli suurepärase maja ja heade õppetingimustega olime ammu kursis, aga Sigulda Muusikakooli külastus lõi lausa pahviks – avarad, kõrged, väga hästi varustatud klassid, sealhulgas ka kunstiklassid, mitmed saalid, uued ja kvaliteetsed pillid, kõige tipuks suur amfiteatri kujuline kontserdisaal koos kahe kontsertklaveriga, millest üks oli 1,6 miljonit krooni (100 000 eurot) maksev Steinway.

Direktor rääkis, et lähiajal on kavas muretseda veel üks samasugune pill! Läti muusikaõpilased käivad ka palju välismaistel konkurssidel ja õpetajatel on head koolitusvõimalused teistes Euroopa riikides. Müts maha lätlaste ees!

Sakslased tahavad sõpru

Loomulikult ei olnud meie reisi eesmärk vaid ekskursioonidel käimine, tähtsaim osa oli ikka aktiivne musitseerimine. Tegime mitmeid proove ja viimasel õhtul toimus Kekavas suur ühiskontsert, millest meie osa kestis tunni.

Kontsert õnnestus hiilgavalt, Tabasalu lapsed esinesid suure vabadustundega ja loominguliselt, eriti meeldis publikule meie saksofonikvarteti ülesastumine. Kiideti väga meie erinevate koosseisudega eksperimenteerimise julgust ja põnevalt mitmekesist kava.

Teiste hulgas avaldas tunnustust ka üks publiku seas viibinud muusikakooli direktor Saksamaalt Düsseldorfi kandist, kes soovis väga Tabasalu Muusikakooliga sõprussidemeid luua.

Sama Nordplusi projekti raames tulevad lätlased meile vastukülaskäigule aprillis ja suveks kavandame puhkpilliõpilastele ühist orkestrilaagrit Hiiumaal.