Märjamaa Vallavalitsus andis selleks loa, kuna seaduslikku alust sellest keeldumiseks täna ei ole. Ilmnes, et alevi miljööväärtusliku ala hoidmisest hoolivate kodanike ainuke võimalus, püüdmaks midagi päästa, on pöördumine hoone omaniku poole.

Säärane tegu ka ette võeti ja 2. aprillil sai Kaitseliidu juhtkond kirja, milles püüti neid mitmete põhjenduste varal veenda hoonet mitte lammutama. Pöördumisel oli 49 allakirjutanut. Nende hulgas teadlasi, õpetajaid, kirjanikke ja kaitseliitlasi, ka Eesti Muinsuskaitse Selts ja Eesti Vabaõhumuuseum.

Kõiki neid seob see, et ühel või teisel põhjusel pidasid nad Kaitseliidu kavatsusi põhjendamatuks ja leidsid,et miljööväärtusliku ala oluline osa - Kaitseliidu Kodu - väärib säilitamist.

15. aprillil vastas Kaitseliit, et on otsustanud „peatada lammutusprotsessi ja alustanud menetlust aadressil Pärnu mnt 31 Märjamaa alevis asuva hoonestatud kinnistu tasuta võõrandamiseks Märjamaa vallale".

Tõepoolest, eks suure enamuse oma parematest päevadest on see hoone olnud just Märjamaa ja ümbruskonna inimeste teenistuses. Nähtavasti peeti õiglaseks anda auväärne maja kohalike inimeste ja nende järeltulijate hoolde.

Nüüd peaks olema auasi viia miljööväärtuslikku alasse kuuluv hoone stabiilsesse seisu ja algatada arutelu tulevikuvõimaluste üle. See ei tarvitseks olla kulukas ettevõtmine, kui vallavalitsuse eestvedamisel valla tublimad töömehed selle talgukorras ette võtaksid. Hoone võimalik varisemisohtlikkus on tänaseks nimekate spetsialistide poolt kahtluse alla seatud. See peaks olema põhjuseks senine hinnang üle vaadata.

Kasutan võimalust, et kutsuda üles märjamaalasi mõtlema sellest, kuidas maja edaspidi võiks ühiskondlikult kasulik olla ehk rahva huve teenida. Vaatame ju lugupidavalt neid, kes tahavad, suudavad ja oskavad vaarisade loodud väärtusi taastada ja hoida, et need kestaks ka tulevastele põlvedele. Et iseenda tehtuga rahul olla. Ja selliste saavutuste taga ei ole sugugi mitte alati ebamõistlikult suured kulutused, vaid mõistlik majandamine ja säästlik suhtumine. Nostalgia on see, mis toob inimesi tagasi oma lapsepõlvekoju ja sunnib teisi lahkuma arenenud linnakeskkonnast.

Korrastatud miljööväärtuslikke alasid hinnatakse väga kõrgelt - inimesed on valmis varandustest loobuma, et omada tükikest sellest. Kaitseliidu Kodu on Märjamaa vallale seega hinnaline kingitus.

Märjamaa miljööväärtuslikule alale kaitsekorra kehtestamine oleks tegelik samm valla helgema tuleviku ja pärandkultuuri väärtustamise suunas. Märjamaa Vallavalitsuse hea toimetulemine erinevates valdkondades on ka siin edasiste tublide tulemuste tagatiseks.

Tänan kodanikualgatuse toetajaid ja vabandan nende ees, kes kurvastavad, et neile ei antud selleks võimalust.