Kuigi tänase kogemusega ma pean tõdema, et lihtsam oleks olnud uus maja püsti panna, kui seda vana elule aidada," ütleb Renee.

Vana maja maakividest seinu ei raatsinud uued peremehed kohe kuidagi maha lammutada, need jäeti paika, aga kogu ülejäänud hoone võeti nullini maha. Ja mida kõike seal majas ja ümber ei leidunud. Renee sõnul viidi minema vähemalt viis konteineritäit kraami - alates 3-liitristest klaaspurkidest, mida oli terve pööning täis, kuni maa alla kaevatud traktorite ja kivirahnudeni välja.

 „Aga oma kontseptsioonist loobuda ei tahtnud ja ega siis Tallinna lähedalt seesuguse õhustikuga kohti naljalt võtta ka ei olnud," meenutab Renee, miks üks Tallinna ja teine Tabasalu poiss oma energia siiski Saue valda suunasid.

Seitsme aastaga on mehed jätnud talusse tuhandeid töötunde. Kasutatud on küll ka spetsialistide abi, aga oma näpud on ikka igas asjas sees ja vahel. Renee ise täidabki turismitalus nii peremehe kui töömehe rolli, töötajaid ametlikult palgal ei ole. Vahetab vajadusel ise voodites pesud, istub murutraktori selga või saeb puid saunaahju. „Mulle kohe meeldib. Tulen hommikul linnast siia, panen dressipüksid jalga ja hakkan nokitsema. Metskitsed sebivad ringi ja üks kurepaar on juba nagu ära kodustatud, kõnnivad siin õuel, ei karda midagi. Õhtul teen sauna. Siin on ju mõnus ja kogu aeg midagi teha," nendib mees. Ta peab ettevõtmist oma n-ö pensionisambaks, kaugemates unistuses ehitaks ta oma perele siiasamasse ka kodumaja, arendaks vaikselt turismiäri.

Fookus ürituste korraldamisel

Endla talu uuesti ülesehitatud keskne peamaja lubab alumisel korrusel pidutsemisvõimalust ligi sajale külalisele, sisse on seatud ka korralik köök. Teisel korrusel saab askeetlikes numbritubades ööund magada 34 inimest. Paar aastat tagasi valmis eraldi laastukatusega saunamaja, kus on korralik puuküttega saunaahi ja maja kõrval tiik, kuhu kuuma keha jahutama kukkuda. Kamin, kööginišš ja majutusvõimalus 16le. Saunamaja ja peamaja saab rentida nii koos kui eraldi, kuidas kundele paremini sobib.

 „Me oleme suuna võtnud jah pigem ürituste korraldamisele. Mitte et me üksikut juhuslikku turisti võõrustada ei tahaks, aga terve maja rentimine läheks perepuhkuse mõttes liiga kalliks. Lihtsalt tube me välja ei üüri ja igapäevaselt ilma konkreetse tellimuseta avatud ei ole," selgitab Renee tegutsemisformaati.

Soovitused suust suhu

Erinevate suunitlustega sündmusi on tänaseks Endla turismitalus peetud juba sadu. Suvised joogalaagrid ja juubelid, pulmad ja peied, koosolekud ja kokkutulekud suguvõsale.

 „Siit on läbi käinud ikka Eesti meelelahutusmaastiku olulisemad bändid The Sunist Shannonini," teab Renee. Talu ümber on ka 8 hektarit maad, näiteks firmade suvepäevadel tõmmatakse põllule üles võrkpallivõrgud või paigaldatakse vutiväravad. Kui vaja, vahendatakse külalistele kõik teenused õhtujuhist õhtusöögini.

Kliente jätkuvat aastaringselt, kuigi reklaamieelarvel suuri summasid ei ole ja tähelepanu tõmbamiseks meeletuid pingutusi pole ka tehtud. On olemas koduleht ja aeg-ajalt tehakse sooduspakkumisi kupongimüügikanalis Cherry, aga peamiselt liiguvad soovitused ja info inimeselt inimesele. Ühest sajapealisest seltskonnast tuleb hea ürituse korral ikka paar uut klienti. Suviste joogalaagrite korraldajad on juba natuke nagu püsikunded - tulevad tagasi aastast aastasse.

Arenetakse tasapisi

Renee sõnul on äri mõttes kindlasti oluliselt kasumlikumaid valdkondi kui turismiettevõtlus. Mehed on aastatega ettevõttesse investeerinud ligi 5 miljonit krooni, selle äratasuvusaeg olla ikka veel kaugel. „Enamuse tekkivatest vabadest vahenditest paneme siia tagasi. Sel suvel näiteks tahame tagaaeda püsti panna väiksed kämpingumajad, siis saaks pilgu ka üksikkliendile suunata. Selle suve teema on veel paarisaja meetri pikkuse elupuuheki istutus," tõstab Rene katet tulevikuplaanidelt. Veel mõlgub meeles autokaravani pargi ehitus koos pesemis- ja kööginurgaga, sellise teenuse pakkumine olla lähikandis olematu. Kindlasti oleks jumet ka suuremate suveürituste korraldamiseks, välivõimalused näiteks teatriprojektide või kontsertide korraldamiseks oleks Endla talus suurepärased. „Vaikselt nokitseme siin, ega meil miskit suurt ja valmis viisaastaku plaani ei ole. Aeg näitab," jääb peremees tagasihoidlikuks.

Oma küla inimestega pole Endla talu meestel seni tihedamat sidet tekkinud. Reneele tundub, et Koppelmaal hoitakse pigem omaette ja suuremat seltsielu ei toimu. Aga kui tahet oleks, pakuks mees ka oma rahvale võimaluse Endla talus midagi teha, olgu selleks siis külakoosolek või sügissimman. „Jumala pärast, kui kellelgi tuleb mingi hea idee, siis vabalt," kutsub Renee kohalikke üles korraldama.


ENDLA TURISMITALU OÜ

Asukoht:
Koppelmaa küla, Saue vald, www.endlatalu.ee
Teenused:
ürituste korraldamine, majutus, toitlustus