Teabepäeval olid esinejaid Põllumajandusuuringute Keskusest, Põllumajandusministeeriumist, Jõgeva SAI-st, Tallinna Tehnikaülikoolist ning EVIKA-st. Palju elevust tekitas Mari Ivaski ettekanne vihmaussidest mullatervise kujundamisel. Kuulajad said teada, et peale vihmausside tegutseb arvukalt putukate ja silmale nähtamatute organismide liike, kellel on oluline roll viljaka ja terve mulla kujundamisel. Esile toodi, et viimasel ajal on hakatud seadusandluses tähelepanu pöörama ka väärtuslike ja ohustatud Eesti sortide kaitsmisele ja paljundamisele. Samas ei jäänud käsitlemata ka põllumeeste jaoks nii oluline teema kui Eesti agrokliima viimasel 50 aastal. Agrotehnilistest mahe ja tavakülvikorra uuringutest Kuusiku Katsekeskuses andis ülevaate päeva peakorraldaja Karli Sepp. Maheteraviljade sordivõrdlus- ja külviajakatseid tutvustas Ilmar TammJõgeva SAI-st. Väga palju positiivset tagasisidet pälvis ettekannete vahepeal tehtud grupitöö muldade toitainesisalduse ja viljakuse säilitamisest mahepõllumajanduses. Osalejad said töögruppides ise arvamust avaldada ja üritusel esinenud teadlased sellel mahetootmises olulisel teemal tagasisidet otse tootjatelt. Grupitöö tulemusel ilmnes, et mullaviljakuse säilitamine on maheviljelusel väga oluline. Samas nõuab see läbimõeldud tegutsemist, milleks on mitmeid võimalusi viljavahelduse planeerimise, sõnniku ja kompostide, alternatiivsete väetusainete ja preparaatide kasutamise näol.

Kohapeal sai tutvuda ka valikuga erinevate tootjate kodumaisest mahetoodangust.

Heategevuslik näitusmüük toimus koostöös Tallinna Puuetega Noorte Keskusega JUKS. Töökeskus JUKS on erivajadustega inimestele vaheetapiks üleminekul toetatud tööle või avatud tööturule. Prioriteediks on arenguliste erivajadustega inimeste kaasamine kutseõppesse ja tööellu. Põllumajandusuuringute Keskuse traditsioonilisel jõulumüügil aitame müüa JUKS-is aasta jooksul valminud käsitööd - keraamikat, kaltsuvaipu, kinkekotte, jõulukaarte. Saadud raha eest ostab töökeskus edaspidiseks tegevuseks vajalikke materjale.

Käesoleval aastal saatsime info ürituse kohta esmakordselt ka naaberasutustele. Üksikuid ”võõraid” uudistajaid küll oli, kuid loodan, et järgmisel aastal on „märkajaid” juba rohkem. JUKSis töötatakse portselanimaali, kangastel kudumise, keraamika, siidimaali, õmblemise ja allhanke töötubades. Vahvate esemete valmimisele aitavad kaasa loomingulised juhendajad. Ja pole nii, et kõik ideed, mis pähe tulevad, ka ellu viiakse. Näiteks siidimaali töötoas tehakse palju kavandeid, kuid vaid parimad maalitakse siidile. Keraamika töötoast võib saada terve serviisi, sest voolitakse keraamilisi aluseid, vaase, kausse, tasse, topsikuid. Kes otsib koju kaltsuvaipa, kuid pole sobivas laiuses leidnud, võib meelde jätta, et töötoas on 5 kangastelge erinevates laiustes. Võimalik on kududa kuni 130 cm laia kangast, see juba on midagi!

Näitusmüügi jaoks esemetele järgi minnes vabandas töökeskuse juhataja Stina Siem, et käesoleval aastal ei ole neil nii palju käsitööd pakkuda kui varasematel aastatel. Nimelt olid JUKS-i töökad käed usinalt ametis suuremate tellimuste täitmisega. Seda oli hästi soe kuulda - ka meie asjadele orienteeritud maailmas on hakatud märkama endast nõrgemaid. „Jõulukaarte ostes ja saates teen heameelt oma lähedastele, samas aitan teistel inimestel end ühiskonna täieõiguslike liikmetena tunda,” mainis üks näitusekülastaja.

Kui soovid kvaliteetset omanäolist kingitust, kuid rahakott pole väga külluslik, tasub kindlasti külastada JUKS-i kingituste poodi Mustamäel Ehitajate tee 82. Samuti on mõtet sinna kiigata asutuste esindajatel, kes alatihti kimpus meenete ja kingitustega. Ja miks mitte tuleval aastal jõulukaardidki JUKS-ist tellida.

Põllumajandusuuringute Keskus (PMK) on erinevaid ülesandeid täitvaid laboreid, katsekeskusi ja osakondi ühendav riigiasutus Sakus Teaduse 4/6