Suvisel ja talvisel pööripäeval tõuseb päike mitmel päeval horisondil samast kohast. Neil aegadel on raske otsustada, millal on täpne pööripäev. Kevadisel ja sügisesel pööripäeval on aga kahe järjestikuse päeva päikesetõusude vaadeldav vahe horisondil suurim. Kui pööripäeva päikesetõusu koht näiteks kahe vaiaga viseerida, võib igal aastal leida päikesetõusu vaadates õige päeva.

Sellel aastal tuleb kevad visalt, õigemini venitab oma saabumisega. Kuigi väljas on märgata ja tunda juba kevade esimesi märke, näiteks päike on hakanud lumehangesid sööma ja räästad tilkuma, on ööd ikkagi päris pakaselised. See omakorda kasvatab veel merejääd ja lume sulamist võib vähemasti rannikul seetõttu kauem oodata.

Pikale veninud külm ja pime talveaeg on jätnud inimeste hinge pisut masendust ja igatsuse millegi värske ja sooja järele. Küllap on kõiki ära tüüdanud kubujussina riides käimine ning kohmakas ja pidevalt libisemise ohus olev liikumine.

Ka ajaloos on see aeg on olnud meie rahvale väga raske ja hingejääv. 1949. aastal ajavahemikus 25. märtsist kuni 29. märtsini toimus Eestis märtsiküüditamine, millal Nõukogude Liidu võimud viisid läbi Eesti elanike vägivaldse ümberasustamise Venemaale Siberi piirkonda.

Soovitan kõigil süüdata sellel ajal küünlad mälestamaks meie esivanemaid ja kõiki küüditamise ohvreid!

Siiski ei ole kevad enam kaugel ja esimesed soojad päiksekiired süstivad meisse juba uut energiat. Aeg on talveunest ärgata ja hakata aktiivselt tegutsema!

Praegu on kõige parem aeg talvestressist vabanemiseks valmistada pesakaste suluspesitsejatele, kelleks on sinitihane, rasvatihane, sootihane, mustkärbsenäpp, tutt-tihane, väikekirjurähn, väänkael, kuldnokk jne. Ei ole miski haruldus, kui pesakaste kasutab peale lindude veel näiteks ka orav.

Kõige lihtsam on pesakaste teha laudadest, kas nüüd lehtvõi okapuust, on igaühe maitseasi. Ise eelistan okaspuud, kuna see kestab välitingimustes kauem. Arvatakse küll, et okaspuust võib kuumade ilmadega vaiku välja sulada, mis on linnupoegadele ohtlik, kuid praktikas ei ole see tõeks osutunud.

Kui teil on vaja lauda hööveldada, tuleks seda teha puusüü poolelt ja üksnes pesakasti välispoolsest küljest. Mingil juhul ei tohi hööveldada pesakasti sisemist külge, kuna krobeline pind aitab linnupoegadel hiljem kergemini pesast väljuda. Seepärast pannakse pesakastid üles ka väikese kaldega ettepoole.

Soovitavalt tasuks pesakast ehitada selliselt, et kas katus, põrand või üks külgedest on avatav, kuna see võimaldab pesakasti puhastada. Seda on lihtne teha, kasutades näiteks vanu mööblihingi, haaki või traati. Oma kogemuste põhjal soovitan ümber lennuava naelutada traadist keeratud rõngas, mis kaitseb suur-kirjurähnide ja ka oravate rüüstete eest.

Pesakaste teha ja üles panna pole hilja kunagi. Kesksuvel on paljudel lindudel teine kurn. Samuti kasutavad talvituvad linnud neid ööbimiskohtadena ja talvel varjuks.

Pesakaste ei pruugi väga kõrgele üles upitadagi, piisab täiesti enda sirutusulatusest, kuid ise olen pannud kuskil 3-4 meetri kõrgusele. Lennuava on soovitav suunata lõuna-ida või lähima lagendiku suunas.

Pesakastide mõõtmed ei pea olema nii täpsed, kuna linnud võtavad omaks väga erinevate suurustega pesakaste. Palju tähtsam on see, et neid jaguks, sest pesitsuskohtade puudumise tõttu võivad sulelised jätta lihtsalt pesitsuskorra vahele.

Samuti ei ole vaja karta, et valminud pesakast saab liiga korralik: te ei tee seda näituse jaoks.

Hoidke ja armastage üksteist, koguge kevadest jõudu ja ilusaid mälestusi ning kindlasti naeratage, sest see ei maksa midagi, kuid paneb rõõmu teie südamesse, nii nagu teeb seda kevadpäikegi!