7. veebruaril 2014 avasime oma uksed esimest korda ning seda võimalust kasutasid paljud vallaelanikud, ajakirjanikud, loomakaitsjad ja riigikogu liikmed. Näitasime külalistele Karjaküla naaritsa- ja rebasefarme ning pidasime personali sööklas maha ka koosoleku. Külalistel oli loomulikult palju küsimusi, millele vastasime meelsasti nii põhjalikult, kui oskasime.

Üheks korduvaks küsimuseks on, kas ameerika naaritsate ehk minkide kasvatamine farmides ohustab euroopa naaritsa asurkonda. Teatavasti püüavad eesti zooloogid muuta Hiiumaa selle liigi viimaseks pelgupaigaks, sest 20. sajandil Euroopa loodusesse pääsenud “ameeriklased” on “kohalikud” kõikjalt välja tõrjunud. Selle tõttu on ka Eestis kehtestatud kõige rangemad nõuded mingifarmidele. Nõuetele vastavad kahemeetrised topeltaiad, kokku 5,7 km, valmisid 2014. aastal, ning meie ettevõte sai kätte mingi kasvatusloa.

Karusloomakasvatus on väga tihedalt kontrollitav tegevusala, sest peale oma riigi inspektsioonide ja kontrollijate teevad ka rahvusvahelised karusnahaoksjonid põhjalikke iga-aastaseid loomade elamistingimiste auditeid, milleta ei ole võimalik nahku rahvusvahelisel turul müüa. Ekspordiks aga läheb 98 protsenti meie toodangust!

Keskkonnaministeerium valmistab ette loodusvaatlusmeetodit, et võimalikult täpselt välja selgitada; kui suur osa looduses elavatest minkidest on pärit farmidest ning kas nad suudavad jõuda Hiiumaale. Meie oleme aga veendunud, et tugevdatud turvameetmed muudavad loomade väljapääsu peaaegu võimatuks ning tegelikult ei jää farmiloomad looduses kauaks ellu.

Teine levinud etteheide, et meie rebasepuurid ei vasta praeguse aja nõuetele, ei ole ka päris õige, sest esiteks meile on antud tähtaeg 2017. aastani puurid uute vastu välja vahetada, samuti ei ole põllumajandusministeerium veel kinnitanud kõiki rebaste hoiutingimuste üksikasju. Me püüame igal juhul hoida ennast kursis kõigi seadusmuudatustega ning kehtestatud nõudeid võimalikult kiiresti täita.

Kuna meie ettevõte on Keila valla suurim tööandaja oma valla rahvale, siis oleme loomulikult väga huvitatud, et ka noored oma elukutsevalikul loomakasvataja tööd ei unustaks. Karjakülas on karusloomakasvatus olnud suur tööandja juba ligi 80 aastat, seetõttu töötab meil mitmeid tööliste dünastiaid, 3-4põlvkonda. Paljudele Karjaküla noortele on meie farmid harjumuspäraseks suviseks töökohaks.

Hea meelega ootaksime siia ka valla teiste asulate noori ning seetõttu alustasime sellel aastal oma kasvanduste tutvustamist noortele ja lastele.AS Balti Karusnahk korraldas 14. mail esimese valla lasteaedade ja koolide külaskäigu karusloomafarmidesse.

Lastele see ebatavaline ekskursioon väga meeldis. Nad ütlesid, et oli tore sõita suure bussiga ja vaadata rebaseid ning minke. Kevadel, kui loomade kutsikad on alles väikesed, oligi lastele suureks elamuseks näha ning oma käega katsuda väikeseid rebase- ja naaritsapoegi. Nii meil kui lastel ja õpetajatel süvenes huvi selliseid tutvumisüritusi edaspidigi korraldada.

Kahjuks on sellel aastal meil käinud ka kutsumata salajased külalised. Probleem ei ole mitte, et sellised külalised on salaja loomi filmimas, otsides sealjuures üles haigestunud loomade karantiini ning püüdes emotsioonidega manipuleerides üldistada haigete loomade kannatusi. Tegemist on tõsise seaduserikkumisega, sest loomafarmidesse sisenemisele kehtivad haiguste leviku tõkestamiseks ranged reeglid. Uisapäisa farmidesse sisse-välja liikudes pannakse ohtu tuhandete loomade elu, mistõttu oleme olnud sunnitud sellise tegevuse tõkestamiseks pöörduma ka politsei poole, et seaduserikkujad tabada.

Kõigil huvilistel on võimalik alati meie farme külastada, selleks tuleb vaid meiega telefonitsi või e-maili teel ühendust võtta ja aeg kokku leppida. Järgmine avatud uste päev toimub 13.veebruaril alates kell 12st. Avatud uste päevale saab registreerida aadressil alar@baltikarusnahk.ee.