Lilleralli tõmbenumbriks on Roogoja talu, mille elulõngad on augusti alguses kõige uhkemas õieehteis. Igal täistunni algavad ekskursioonid Sadevälja talus ja Roogoja talus, lisaks erinevad koolitused ja seminarid, sõstrasortide degusteerimine, istikute müük, nõu saab küsida oma ala spetsialistidelt. Tulla tasub kogu perega, sest ka lastele jagub tegevust.

"Sel korral teeme näiteks pärjapunumise õpitoa ja lastele on mõeldud spetsiaalsed aiandusliku sisuga mängud, mida ma pole kuskil mujal näinud mängitavat," sõnas Roosoja perenaine Christi Unt. "Tegevust jagub ka täiskasvanutele küllaga - kuna õpitoad ja ekskursioonid on päeva peale hajutatud, ei pea muretsema, kui täpselt algusajaks kohale ei jõua."

Kogu ett evõtmine on külalistele tasuta, kes aga tahab puukoolidest taimi osta, siis peab kaasa varuma sularaha.

Konkurentsi ei ole

Kuigi kõik Lilleralllisse haaratud talud tegelevad aiandusega, puudub taludel omavahel konkurents.

"Meil on on konkurentsi asemel koostöö," kinnitas Sadevälja talu peremees Margus Proos. "Oleme kõik leidnud oma niši ja pigem toob koostöö meile kasu - kui inimene juba ühte tallu tuleb, siis käib ta hooga kõik talud läbi ja kasu sellest kõigile."

Christi Unti sõnul jagub Karla küla aiandustaludesse külastajaid kogu suveks: tullakse üle Eesti, aga ka põhjamaadest, Lätist, Leedust.

Kummalisel kombel on oma valla inimesed külaliste seas vähemuses.

"Lilleralliga tahakski meie talusid Kose valla elanikele tutvustada - et ilusa taime ja hea nõuande saab siitsamast naaberkülast kätt e," sõnas Unt.

Päev püsililledega

Kellel Lillerallile pole võimalik tulla, saab Karla küla aiandustalusid külastada 13. juulil, kui Sadevälja aiandustalus toimub kella 10-16 püsilillede päev.

Lisaks taluaia tasuta külastamise võimalusele tutvustatakse huvitavaid uusi püsikute sorte. Ka on sel päeval püsikutel soodushinnad. Toimub rohevahetus - need, kellel on oma aias mõni taim üle jäänud, võib selle kaasa võtt a ja mõne teise taime vastu vahetada, rääkis Margus Proos.

Sel päeval on avatud kõik Karla küla aiandustalud.

Täpsemalt saab püsilillede päevast lugeda Sadevälja talu kodulehelt: www.sadevalja.ee, Lillerallist aga http://aiandustalud.weebly.com.