Inove kaubamärk vaatab tulevikku

2013. aasta suvel lõi firma kaubamärgi Inove, mille alt hakati pakkuma innovaatilisi energialahendusi ehk võimalust toota päikese, tuule ja vee-energiast nii elektrit kui sooja. Ühe võimalusena pakutakse ka vesinikenergia tootmist ja ehkki see on praegu tavatarbija jaoks liialt kallis ja kättesaamatu, on tegu siiski väga kiiresti areneva ja põneva tulevikuvõimalusega.

Praegu keskendutakse aga päikesekütte ja päikeseenergia tootmise süsteemidele, mida nii Kalev Palling kui ettevõte tootejuht Mait Leemet peavad praegu pakutavatest alternatiivsetest energia tootmise võimalustest kõige mõistlikumaks ja soodsamaks ning seda nii tavatarbijale kui ärikliendile.

Tark süsteem, mis seab end ise paika

Valda püsti pandud põnev süsteem võimaldab paneelidel kätte saada võimalikult suure osa päevasest päikesekiirgusest, sest süsteem liigutab end nii ida-lääne suunas kui ka põhjast lõunasse. Seda vastavalt sellele, kustpoolt kõige tugevamat kiirgust tuleb ja alati ei pruugigi see olla päikeselt. Talvel võivad paneelid hoopis enam valguskiirgust kinni püüda näiteks lumelt. Ligi 70m2 suurune paneelide sein ei pelga ka tuult, sest suudab end liigutades seada ka tuule osas turvalise nurga alla.

Esimese töökuuga on süsteem tootnud 1100 kWh elektrienergiat, mis katab tavatarbija koduvajadused täielikult.

Võrguühendusega süsteemi korral, saab ülejääva energia müüa aga võrguettevõttele. Süsteemi on võimalik internetis pidevalt jälgida ja vajadusel ka juhtida. Ehkki Eesti oma asukohalt ja klimaatilistelt oludelt ei ole just sama päikseline kui Kesk-Euroopa, on süsteem siin mõneti isegi tootlikum, kuna rolli hakkab mängima ka õhutemperatuur, mis paneelide toimimiseks on meil tänu jahedamatele ilmadele parem.

Kalev Pallingu sõnul on tänaseks päevaks kõik Euroopa riigid pööranud pilgu päikeseenergia poole, sest arvatakse, et 2060. aastaks saab sellest maailmas nafta asemel domineeriv energiaallikas. "Minu arvates tasub Eestis päikeseenergiaga kindlasti tegeleda," on Palling veendunud. "Kui elektrihinnad tõusevad, siis päikesepaneelide hinnad langevad," toob ta võrdluseks.

Piperon kutsub julgelt üles ka kohalikku rahvast nende kodulehelt võimalusi uudistama. Juba lähiajal on kavas korraldada ka infopäev, kus huvilistele enamaid võimalusi tutvustakse. Päikeseenergia ei ole enam ammu tulevikuenergia, see on täna juba kohal ja olemas.