Esimese etapina loodetakse vaatamisväärsused/matkarajad kaardistada, et oleks alust ametkondade ning arhiividega suhelda. Ning fondidest rahastamisvõimaluste leidmisel loodetakse ka need vaatamis-väärsused ning ajaloolised paigad viidastada ja lisada neile ka infostendid.

Oodatud on kohalike inimeste kaastööd

Iga inimene, kel on mingi lugu eelnevatelt põlvedelt kuuldud või oma elus kogetust - nähtust on oodatud kaasautoriks. Lood võivad olla seotud kodukoha loodusega, talu- või kohanimedega, sõdade või endiste aegsete töödega, kivide-puude-jõekäärudega, rääkimata matmiskohtadest, punkritest või põlisteedest. Oodatud on endiseaegsed fotod inimestest, hoonetest, paikadest jne. Samuti on oodatud ka värvikad lood/legendid/sündmuste lühikirjeldused lähiaegadest, sest õige kiiresti muutuvad ka need ju ajalooks!

Põlisrahvad on oma pärimusi, mälestusi, kogemusi ja uskumusi andnud edasi suust suhu ning on oldud arvamusel, et kirjapandult kaotavad need oma väe, kuid tänapäeval, kus enam elava tule lähedal leelõuka ääres üksteise vastas, jutte edasi ei räägita, on vaja veel teadaolevad sündmused, juhtumised ja saamislood trükki anda, et hoida seda, mis praegu veel olemas.