Põhitegevuse kulude täitmine kaheksa kuuga on 66,9%. Natuke suurem on personalikulude täitmine (70,7%), aga see on tingitud töötajate puhkustega kevad- ja suveperioodil.

Eelarve kaheksa kuu täitmise aruande põhjal saab Sizaski arvates öelda, et allasutused on kulude tegemisel eelarve numbri-test kenasti kinni pidanud.

Tulud tulevad enamasti  tulumaksust

Volikogu arutas Käru valla eelarvestrateegiat aastateks 2013-2016. Ülle Sizaski sõnul peab uue kohalike omavalitsuse üksuse finantsjuhtimise seaduse (KOFS) järgi iga Eesti omavalitsus vastu võtma eelarvestrateegia ehk valla rahaliste vahendite planeerimine järgnevaks neljaks aastaks. Strateegia peab volikogu kinnitama hiljemalt jooksva aasta septembrikuu lõpuks ning omavalitsus peab vastu võetud eelarvestrateegia saatma Rahandusministeeriumile hiljemalt 15. oktoobriks.

Eelarvestrateegia peab koostama Rahandusministeeriumi poolt kinnitatud kindla vormi alusel, mille detailsus on ette kirjutatud. Strateegias esitatakse kohaliku omavalitsuse üksuse majandusliku olukorra analüüs ja prognoos eelarvestrateegia perioodiks, eelarvestrateegia koostamisele eelnenud aasta tegelikud, jooksvaks aastaks kavandatud ja eelarvestrateegia perioodiks prognoositavad põhitegevuse tulud ja muud andmed vastavalt KOFS §20 nõuetele.

Omavalitsus, koostades eelarvestrateegiat, peab oskama planeerida oma tulude laekumist ja kulude täitmist võimalikult reaalselt. Eelarvestrateegia esimeste aastate tulude laekumist ja kulude täitmist on kergem prognoosida. Kaugemas perspektiivis me lihtsalt ei tea, mida maailma ja Euroopa majandus meile pakuvad.

Sizaski sõnul mõjutab Käru valla eelarvestrateegia eelarve tulude osa enim tulumaksu laekumine (kasv 5-6% aastas). Muude tuluallikate osas on prognoos stabiilne ning suuremat kasvu ega kahanemist ette ei näe.

Personali- ja majandamiskulude kasv on võimalik peamiselt tulumaksu laekumise positiivse prognoosi alusel. Oluline investeerimisvõimalus ainult eelarve tulude alusel ei ole võimalik. Investeeringute teostamine on võimalik toetusfondi abil, võttes omafinantseeringu katmiseks laenu. Volikogu võttis vastu Käru valla eelarve-strateegia aastateks 2013-2016.

Astuti välja

Istungil otsustati 2013. aasta algusest välja astuda Eesti Maaomavalitsuste Liidust, sest liit ei ole suutnud oma liikmete huvisid piisavalt kaitsta, pole mõtet ka edasi liikmed olla ja 694 euro suurust liikmemaksu tasuda.

Volikogu otsustas välja astuda ka Raplamaa Jäätmekäitluskeskusest. Käru vald on Kesk-Eesti Jäätmehoolduskeskuse liige, mistõttu pole vajadust olla paralleelselt ka Raplamaa Jäätmekäitluskeskuse liige.

Septembrikuu istungil kinnitati ka vallavanema poolt esitatud arengukava muudatused. Muudatused tehti realisatsiooniplaanis, kus ajakohastati kavandatud tegevuste läbiviimiste aegu. Volikogu liikmete poolt parandusettepanekuid ei esitatud.

Vallavanem Elari Hiis tutvustas Raplamaa Spordiliidu rahastamismudelit, kus liikmemaksu hakatakse edaspidi arvestama elanike arvu järgi. Käru valla osalustasu läheb seetõttu senisest väiksemaks.

Hiis tutvustas volikogule lasteaia hoone katuse olukorda, mis vajab parandamist ning selleks tuleb leida raha, sest ainult lappimisega seda korda ei saa. Praegu jookseb vihmavesi tuulekastidest sisse ja sealt soojustusse ja lagede peale. Katusetööd peaksid tehtud saama enne lume tulekut.