Koht, kus jõgi teeb käänaku, pole jõevoolul tasasel pinnal kiiret, teatud asjaolude kokkusattumisel ning külmade tulekul ja jääkatte tekkimisega hakkab jääketas laienema.

Seekord oli jääketta pöörlemiskiirus üle 6 minuti ühe pöörde jaoks. Vigala jõe sisekurvis asub Vigala Sassi loitsukivi, teisel pool jõge Hiiesalust voolab oja jõkke. Samuti on seal paigus jõgi allikalise toitumisega.

Kõik need tegurid koos: jõekäänak ja salapärased keerised vees, külmade tulekuga pöörlev ja laienev jääkirme tekitavad olukorra, kus jääkirme saavutab suure pöörleva ketta kuju. Peagi saab aga külm ketast võitu ning kaanetab kogu jõe. Liiguvad veel legendid, näiteks üle jõe Ohvri oja vett on peetud ravitoimeliseks ning selles loputamisega saadi lahti haigustest ja kurjast. Hea, et jääratas kutsub meid loodusimest osa saama ning kirjeldama teistelegi seda rõõmu.

Võib-olla kunagi Vigala Sass teadis selle paiga maagilist võlu inimestele. Nüüd, äsja alanud maoaastal, on võimalik õnnitleda neid inimesi, kes on maoaastal sündinud. Alates Vigala Sassist „Päikest Sulle", õnne ja rõõmu Teilegi, kes saate see aasta 96, 84, 72, 60, 48, 36, 24 ja 12 aasta vanuseks.

Jääratas kutsub meid kultusekivi juurde, osa saama looduseilust ja imedest meid ümbritsevast maailmast imeilusal maastikul pargi servas. Nautigem rohelist elukeskkonda kontrastina linnastuvale maailmale.