Mina usun Padise unikaalsesse võimalusse saada tõeliselt oluliseks turismisihtkohaks. Või õigemini - Padise ongi juba seda. Paraku turistid ei viibi siin piisavalt kaua, et kohalikku majandust toetada. Atraktiivsed turismisihtkohad elatuvadki aga eelkõige just külastajate teenindamisest. Millised oleks võimalused, mis meelitaks turisti siia senisest kauemaks, pikemaks kui pooletunnine kloostrikülastus või lõunasöök mõisas?

Kas Padisest võiks saada ajaloo- ja kultuuriküla? Sarnaseid nn teemakülasid või linnu on maailmas mitmeid. Lisaks Karl von Rammi mainitud USA-s asuvale „elava küla" edukale näitele Fearringtonile on meile üsna lähedalt võtta samaväärselt hea eeskuju. Praktiliselt Padise vastas üle Soome lahe asub Fiskarsi küla.

Fiskarsit kui tunnustatud tööriistade tootjat tunneb pea igaüks. Kellel meist on kodus Fiskarsi käärid, kellel kirves, lumelabidatest rääkimata. Vähesed teavad samas, et Fiskarsi lugu algas Fiskarsi mõisas 365 aastat tagasi. Tegevus muutus globaalseks ja viimane tootmisüksus lahkus Fiskarsi külast möödunud sajandi 80. aastatel. Seejärel oli omanikel küsimus, mida teha kõikide nende tühjaks jäänud hoonetega, selle külaga üldse.

Tänaseks on sihikindla arendustegevuse tulemusena Fiskarsist saanud üks olulisemaid kunsti- ja kultuurikeskusi Soomes. Selles ligemale saja kilomeetri kaugusel Helsingist asuvas aasta läbi tegutsevas keskuses toimub näiteks tänavu sadakond erinevat üritust.

Loomulikult oli Fiskarsi lähtepositsioon oluliselt parem kui Padisel. Hooned polnud varemeis, omanik oli majanduslikult kindlustatud ja motiveeritud. Kuid kindla eesmärgi ja teadliku tegevuseta poleks ka Fiskars saanud selleks, mis ta on praegu.

Mida teha, et Padise mõtleks globaalselt, samas tegutsedes lokaalselt? Ennetamaks oma võimaluste rikkumist tulevikus peaksime kehtestama Padise külas vähemalt 500 meetri raadiuses kloostri varemetest detailplaneeringu kohustuse. See hoiaks ära mõne rutaka arendustegevuse pöördumatud kahjud.

Vajame oma võimaluste põhjalikku inventuuri: selget ülevaadet, millised on meie kinnisvarad, siin tegutsevad ettevõtjad, nii põliselt elavad kui ka hiljuti sisserännanud inimesed ja nende oskused. Milliseid ressursse me üldse kasutada saame, kellega saame koostööd teha? Ja milles oleme meie parimad, milles oleme unikaalsed?

Kuid eelkõige peaksid Padise inimesed ise oma kodukoha unikaalsusesse piisavalt uskuma. Peaksime oma nn konnaperspektiivist välja tulema, mitte nägema oma külas olevaid varemeid, vaid suurepäraseid võimalusi teha midagi suurt! Kaasamõtlejad, kes juba evivad kurevaadet, usuvad Padise võimalustesse. Näiteks pööras Karl von Rammi eelmainitud artiklile loovast ja ettevõtlikust turismist tunnustavat tähelepanu ka tuntud ajaloolane ja kultuurihuviline Jüri Kuuskemaa oma raadiosaates Memoria. Kasvataks oma padislase uhkust ja usku kõigepealt, siis on kõik võimalik.