Tol päikeselisel pühapäeval avasime näituse Lohusalu elaniku Mall-Merike Tubro kõrvarõngastest. Mall, keda külarahva seas teatakse rohkem talu nime järgi Kopli Mallena, usaldas oma ehted meile pea kuuks ajaks, kuni järgmise näituse avamiseni. Kase Käsitöö tegi näituse tarvis ehetest valiku, sest kõik ei oleks muuseumi ajutiste näituste ruumi ära mahtunud. Ehted on Mallel väga palju ja väga erinevaid ning pakuvad vaatamisrõõmu igale maitsele.

Avasõnades jutustas Mall, et kõrvarõngaid on ta ostnud küll ise, küll on talle neid toonud tema lapsed erinevatelt reisidelt ning samuti on talle palju ehteid ka kingitud. Ta lausus ka, et kõige rohkem on talle alati meeldinud rippuvad kõrvarõngad. Ka praegusel näitusel on üleval enamjaolt rippuvad.

Lahepere Kultuuriseltsi naisansambel Laulvad Liivad, mis nüüdseks küll juba koori test. Ohtu küla" esitleti just külapäeval. Päeva teises pooles toimusid töötoad küla erinevais paigus: külaplatsile küüni alla jäid huvilised viltima, kalmistu juures laoti uuesti üles jupp lagunenud kiviaeda, Kruusiaugu talu juures liivaseljandikul põletati muistsel moel keraamikat, Murul värviti taimedega lõnga ja laoti paekivist terrass. Tapiste talus õpetati terariistu teritama ning ehitama roigaskoda.

Õhtul kella seitsmeks kogunesid kõik taas külaplatsile, kus tantsuks ja meeleoluks mängis rahvalikke lugusid ansambel Kolm Lõvi. Kuulutati välja Ohtu tänavused fotokonkursi võitjad ning süüdati ilmselt Eesti selle aasta esimene jaanituli. Õnnestunud päeva lõpuks sadas Ohtus tugevasti rahet, kuid see ei suutnud enam sündmust rikkuda.

Suur tänu kõigile, kes päeva õnnestumisele kaasa aitasid! Külapäeval esitletud raamatu autor Heli Nurger sai siin kätte ka muinsuskaitseameti preemia töö eest projektijuhina Padise kloostri uurimise korraldamisel.

Keila Leht ühineb õnnitlejatega.

mõõdu välja annab, esitas avamise puhul vahvaid mereteemalisi laule. Teiste hulgas kanti ette üks päris Lohusalu-teemaline laul - Harri Otsa „Mereäärne maa". Algselt meeskvartetile kirjutatud laulu seadis naisansambli jaoks ümber ansambli dirigent Piret Arikainen. Tore oli näha kuulajate seas ka helilooja lapselast. Harri Otsa, helilooja ja pedagoog, oli Kase talus kauaaegne suvitaja ning on Lohusalu loodusest ja inimestest inspireerituna kirjutanud suisa viieosalise tsükli „Lohusalu laulud".

Harri Otsa lapselaps Jakob tunnistas, et on ka ise vanaisa loomingut vähe kuulnud. Loodetavasti võtab Laulvad Liivad ka edaspidi Lohusalu laule õppida ja meie oma helilooja loomingut tutvustada.

Avamisüritust oli õnnistatud imeilusa ilmaga ja taluhoovile oli kokku tulnud üle kuuekümne inimese. Ja mis rannaküla üritus see ikka oleks, kui ei saaks kala! Pärast ametlikuma osa lõppu sai maitsta lõhesaia ning siis oli juba aega ka niisama juttu ajada. Tänapäeval on kõigil nii kiire, et isegi ühe väikese küla rahvas enam naljalt kokku ei saa. Kase Käsitööl on hea meel, et saime oma pisikese ürituse näol pakkuda küla kogukonnale võimaluse kokku tulla, omavahel uudiseid vahetada ja kaugemate külalistega uusi tutvusi sõlmida.

Näitus „Kopli Malle kõrvarõngad" jääb avatuks 30. juunini.