Kui ka Sinu kodus on vanad asjad leidnud taaskasutust, siis saada meile nendest foto 19. novembriks 2012 aadressile kristin. lepikson@sauevald.ee! Fotod avaldame Saue valla facebooki lehel ning kõigi keskkonnasõprade vahel loosime välja auhinna. 

  • Iga minut kasutatakse maailmas vähemalt 1 miljon kilekotti. Aastas kasutab üks inimene keskmiselt 300 kilekotti. Kilekoti keskmine kasutusiga on umbes 12 minutit.
  • Kuni 6000 ühekordset mähet kulub ühele lapsele 3-aastaseks saamiseni. See on umbes 1 tonn kasutatud mähkmeid lapse kohta!
  • 40 cm pikkuse alumiiniumfooliumiriba tootmiseks kulub 122 g tahkeid loodusvarasid, sama pikale plastkilele aga vaid 2,7 g. Kui pakid toidu värskena hoidmiseks kilesse, siis oled ökoloogiliselt 45 korda säästlikum kui alumiiniumfooliumi kasutades.
  • Iga kasutuskorra kohta kulub paberkotile 630 g ja kilekotile u 70 g taastumatuid loodusvarasid. Riidest koti valmistamiseks kulub ainult 6 g taastumatuid loodusvarasid kasutuskorra kohta.
  • Kui kasutada puhastamiseks ühekordselt kasutatavaid lappe, koguneks neid aastas kokku 9 miljonit tonni! Kasutades tolmulappi või kaltsu, hoidud sa sellise jäätmemäe tekitamisest ja võtad kasutusse ka midagi vana, mille muidu ära viskaksid.

  • VANADEST KILEKOTTIDEST HEEGELDATUD KANDEKOTT INTERNETIBLOGIST WWW.ETSY.COM

    Vaja läheb: 20-25 kilekotti, 6.50mm heegelnõela, kääre

    1. Voldi kilekott pooleks ning lõika ära sangad ja koti põhi

    2. Murra kilekott veel paar korda pooleks ning lõika seejärel u 2,5 cm laiusteks tükkideks

    3. Lahtiharutatud tükid moodustavad igaüks ringi. Ühenda ringid omavahel pistes ühe ringi teisest läbi ning pinguta

    4. Lõika kõik kilekotid tükkideks ning ühenda kõik 2,5 cm laiused ringid üksteise külge pikaks nööriks. Keri kilenöörist kera

    5. Heegelda 20 silma, seejärel heegelda poolsammastest kotile põhi. Ära tõmba aasasid väga pingule, see muudab hiljem heegeldamise keeruliseks.

    6. Heegeldamise käigus peida kilenoori ots aasade vahele

    7. Heegelda ringiratast

    8. Peale nelja rea ühekordsete sammaste heegeldamist keera oma töö ümber ning jätka heegeldamist vasakule.

    9. Heegelda veel 14 rida ühekordsete sammastega. Olenevalt heegeldamise tugevusest võid vajada ka rohkem/ vähem ridu

    10. Järgmiseks heegelda ring kinnissilmuseid

    11. Nüüd oled valmis esimese sanga tegemiseks. Heegelda heegelahel 20 ahelsilmusest, kui sanga pikkus tundub sobiv, kinnita sang 8 kinnissilmuse kaugusele

    12. Heegelda 12 kinnissilmust edasi, et jõuda teise sanga asukohta

    13. Heegelda teine sang täpselt samuti nagu tegid esimese

    14. Seejärel heegelda täisring kinnissilmuseid (ka üle sanga).

    Jätka heegeldamist kuni koti sangad ja serv on ühtlased.

    Seejärel katkesta kilenöör ning peida otsad koti sisse ära.

    Kott on valmis!

Rohkem lahedaid ideid, mida peale hakata oma majapidamises kasutult seisvate asjadega, leiab üleeuroopalise jäätmetekke vähendamise nädala ajal Saue valla facebooki lehelt aadressil: