Teadsime seda juba varem, aga ei teadnud, et sellele tuleb rekordarv osalejaid.

Mille poolest erineb tänavune pidu eelmistest?

Nii nagu mainisin, osalejate arv ületab kordades eelnevat kolme pidu, mis on Keilas peetud. Samuti on esmakordselt laval selline kooslus nagu Harjumaa ühendatud sümfooniaorkester.

Kas kõik esinejad mahuvad ikka lavale?

Ei teagi enne, kui peo lõpus on laval korraga kõik koorid ja lauldakse „Põhjamaad". Lõpulaulude ajal jääb kitsaks ka Tallinna lauluväljak, aga see õlg õla tunne on võimas ja meeleolu ülev.

Kui pikk on laulu- ja tantsupeo kontsert?

Kontserdi kestvus on ligi 4 tundi.

Iga laulu- ja tantsupeo kavas on omad tõmbenumbrid. Mis on need seekord?

Laulupeo audirigent on maestro Eri Klas, kes juhatab Harjumaa ühendatud sümfooniaorkestrit.

Lisaks andis oma nõusoleku Ivo Linna, kes laulab solistina „Isamaa ilu hoieldes", koos ligi tuhandeliikmelise ühendatud segakoori ning 600 lastekooride lauljaga.

Palju on esmaettekandeid?

Esmaettekandele tuleb Mart Jürisalult tellitud „Tilut, Joosi üle mäe" sümfooniaorkestritele. Samamoodi kõlab esmakordselt „Hoolimise laulule" kirjutatud orkestratsioon, kus esinevad ühendkoorid ja orkestrid. Ott Kask seadis sümfooniaorkestritele rahvaviisi „Targa rehealune". Mainimata ei saa jätta Erki Meistri koorilaulu „KaRukellad". See tore teos on kõlanud juba Jõelähtme ja Kuusalu laulupäeval, kuid nii suure koori esituses pole seda varem lauldud - Keilas esitavad seda 1600-liiikmeline laste- ja segakooride kooslus.

Kes Keila koori- ja orkestrijuhtidest pääsevad dirigendipulti, kes meie tantsujuhtidest on peojuhid?

Tantsuetteasteid juhivad Ilma Adamson ja Aire Toms. Kooride ees dirigendipuldis on sellel laulupeol Anu Matteus, Arvo Pihlamets, Elviira Alamaa. Orkestrite ette astub Valdo Rüütelmaa.

Mida tähendab linnale nii rahvarohke pidu?

Sellel aastal ongi kõik erinev. Laulupeoga samal ajal on ka linna juubeliüritus, seega publiku nappuse üle me kurta ei saa. Tehniliselt loomulikult on korraldus suurejoonelisem ja me väga, väga loodame, et kõik inimesed mahuvad linna ära.

Keila päeva üritused algavad juba hommikul, laulu- ja tantsupidu lõpeb õhtul, seejärel alustab Rock Hotel. Mida soovitate inimesele, kes soovib kõigest osa saada?

Võtta pühapäev ja esmaspäev töölt vabaks!

Mis kell te 1. juuni hommikul ärkate?

Seda tean, et 31. mail ärkame vara, sest kell pool kaheksa tuleb juba olla lauluväljakul... Edasi ei oska enam öelda.

_______________________________________________________________________________
Peoga tähistatakse 120 aasta möödumist esimesest maakonna laulupeost. Harjumaa laulu- ja tantsupidu on kuni 6500 laulja, tantsija ja pillimehega maakondade suurim ja Eesti kultuurimaastikul auväärsel kolmandal kohal üldja koolinoorte laulu- ja tantsupeo järel. Peo audirigent on Eri Klas, kes juhatab sellel peol esimest korda harrastusorkestrit, 500-pillimängijast koosnevat Harjumaa sümfooniaorkestrit. Esitusele tulevad „Karjala Soome tants" ja „Mõõkade tagumine" Eugen Kapi balletist „Kalevipoeg".

Tänavuse peo motoks on „Ajamustrid" ja teemaks hoolimine. Selle peo teeb eriliseks kava ülesehitus, kus ei ole eraldi laulu- ja tantsupidu, vaid need põimuvad kokku üheks tervikuks. Kava kontseptsioonis on lauljate, tantsijate ja pillimeeste ühine kulgemine läbi erinevate ajastute ning mitmed teosed esitatakse koos.