1899. a ehitas Kavastu mõisa omanik parun Wolff kooli jaoks tõelise hoo­ne. Kavastu Algkool on ajaloo vältel olnud 4 klassiline, 1 klassiline minis­teeriumikool, mittetäielik keskkool. 1947.aasta kevadel nimetati kool Ka­vastu 7-klassiliseks kooliks. Alates aastast 1948 oli kooli nimeks taas Ka­vastu Algkool, mis 1974. aasta keva­del suleti. Koolijuhatajaks oli siis Eve Ernits. Kavastu Algkooli taasavami­ne toimus 2.septembril 1991. aastal. 1992.aasta kevadest ühendati algkoo­liga ka lasteaed sealtpeale nimeks Ka­vastu Algkool-Lasteaed. Koolijuhataja oli tol korral Siiri Laanesaar.

Selline väärikas ajalugu väärib kind­lasti tähistamist. Viimane kokkutulek toimus 10 aastat tagasi 235.aastapä­eval, siis oli külalisi kokku 100.


8.juunil kell 13.00 hakkasid saabu­ma esimesed külalised. Seekord oli aastapäeval 47 osalejat. Kõige vanem külaline-vilistlane oli lõpetanud Ka­vastu Kooli 1943.aastal.

Külalisi tervitati meeleoluka koolitee­malise kontsert-aktusega. Avakõne pidas direktor Aare Jaemaa. Praegus­ed õpilased laulsid õpetaja Õnne Oja juhendamisel koolilaule ning laulud vaheldusid Uno Sikemäe luulevahe­paladega, mida esitas õpetaja Renate Sagaja. Peale kontserti tänas valla­vanem praegusi ja endisi õpetajaid tehtud töö eest ning soovis Kavastu Koolile edu ja kordaminekuid edaspi­diseks. Õnnitlejate seas oli ka Luunja Lasteaed Midrimaa esindaja õppeala­juhataja Lia Raat. Siinkohal paneksin kirja nende soovid õnnitluskaardilt. Sa hingad sisse sügavalt ja avad ukse - klass tõuseb hääletult, kuid pilgud helisevad... Sa kuuled selgelt laste sü­damete tukseid. Sa naeratad ja sõnad lihtsalt kaovad ära ... Sa naudid hetke puhast inimlikku sära. Koolirõõmu ja õnne! Peale kontsert-aktust paigutati kooliõuele lipumasti ette ajakapsel. Külalisi kostitati seljanka, küpsiste, tee ja kohviga. Pidu jätkus ning tant­suks mängis ERGO. Jalakeerutajaid oli küll vähe, aga need, kes tantsu lõid jäid peoga rahule.

Oma loo lõpetan 1945-1950 õppeaas­ta vilistlaste sõnadega:" Auväärne iga on meie koolil! Ta on trotsinud väga raskeid aegu - just siit Kavastust on sõda läbi läinud mitmel korral. Kuid alati on kõlanud ka naer ja laul selles koolis, ükskõik millises majas see on asunud, alati on ju tegu olnud lastega. Soovime, et koolil oleks tulevikku, et seda ei suletaks, et õppimise valgus kestaks. Head õppimist ja õpetamist veel paljudeks aastasadadeks!"

Tänan kõiki vilistlasi, õpilasi, õpeta­jaid, töötajaid ja külalisi, kes aitasid peo korraldamisele kaasa! Kohtumi­seni Kavastu Kooli 250. aastapäeval!