Juba viiendat korda kuulutas Haridus- ja Teadusministeerium välja konkursi aasta parima eesti keelt väärtustava teo ja selle tegija selgitamiseks. Keeletegu 2010 konkursiga tunnustatakse eesti keelele kasulikke tegusid, mis on sooritatud või lõpule viidud aastal 2010, ja nende tegijaid. Hinnatav on toimekus eesti keele õpetuse, kasutamise ja levitamise alal; eesti keelt käsitlevate seisukohtade avaldamine trükisõnas, raadios ja televisioonis ning esitatud seisukohtade heakeelelisus, osavõtt eesti keele alastest aruteludest, konverentsidest ja keelepäevadest kodu- ning välismaal, samuti eesti keele alane uurimis- ja arendustöö.

Keeletegijaiks võib igal aastal esitada üksikisikuid, töörühmi, ühendusi ja asutusi. Keeleteo auhinnad on seni jagunenud järgnevalt:

  • KEELETEGU 2006

Peaauhind – aasta keeleteo auhinna pälvis 19 kooli õpilaste üleskutse „Kroon eesti keelele!” 2006. aasta septembris esitasid 19 kooli 6827 õpilast ajalehes Õpetajate Leht üleskutse kõigile Eesti kooliõpilastele annetada Wiedemanni fondi üks kroon eesti keele õppe ja rahvusliku kasvatuse toetuseks. Algatajad ise kogusid 12 747 krooni ja 70 senti. Nende 19 kooli seas oli ka meie maakonnast Võru Kreutzwaldi Gümnaasium.
Rahvaauhind - rahva lemmikuks osutus Anu Lambi lavastus „Keeleuuenduse lõpmatu kurv”.

  • KEELETEGU 2007

Peaauhind – aasta keeleteo auhinna pälvis noorte laulu- ja tantsupidu „Ilmapuu lävel”

Rahvaauhind - rahva lemmikuks osutus Sulev Iva Võru murret käsitlev doktoritöö “Võru kirjakeele sõnamuutmissüsteem”.

  • KEELETEGU 2008

2008. aasta pälvis üksmeelselt keeleteo auhinna ja rahvaauhinna Janika Leoste loodud eestikeelne väikelastekeskkond http://mudila.lastekas.ee

  • KEELETEGU 2009

Peaauhinna sai Kihnu aabits «Aabets», mis toetub legendaarse Kihnu keeletarga Theodor Saare materjalidele ning seob kihnu murdekeele koos kihnulike ütlustega sealse olustikuga. Aabitsa koostasid Külli Laos, Reene Leas ja Evi Vesik.

Rahvaauhinna vääriliseks hindas üldsus koolinoort Sergei Metlevi, kelle puhul hinnati eesti keelt ja Eesti keelepoliitikat toetavate seisukohtade avalikku esitamist ning eesti keele õppimise ja oskamise tähtsust rõhutavaid avalikke seisukohavõtte.

KEELETEGU 2010 kandidaadid on esitatud. Hindamiseks esitatud keeletegude hulgast teeb eelvaliku Emakeele Seltsi juhatus, avalikustades selle oma kodulehel (www.emakeeleselts.ee) ja  esitades kõige enam keeleteoauhinna eesmärgile vastavad ettepanekud  aasta parima keeleteo otsustamiseks iseseisvusaegsetele haridus- ja teadusministritele. Rahvaauhinna selgitamiseks jätkub samade ettepanekute poolt hääletamine, kasutades  Haridus- ja Teadusministeeriumi pakutud võimalusi (posti teel aadressil Haridus- ja Teadusministeerium, Munga 18, Tartu 50088, märksõna „Keeletegu“; e-postiaadressil keeletegu@hm.ee või HTMi kodulehel (www.hm.ee/keeletegu2010). Rahvaauhinna määramisel võib oluliseks saada igaühe hääl.