Kooli koridoride seintel hakkavad silma väga hea käega loodud pildid. "Need on meie laste tööd. Meil on väga tugev kunstiõpetaja ja lapsed on tõesti andekad," ütleb direktor Tiina Saar.

Nädalalõpuks koju

Sanatoorses koolis õpib sel õppeaastal kaheksakümmend last. Õppetöö toimub esmaspäevast reedeni, vabal ajal teevad õpilased puu- ja käsitööd, osalevad väljasõitudel ja kooliüritustel. Nädalavahetuseks sõidavad lapsed koju.

Õpetajad kasutavad erinevaid võimalusi, et kaunist ümbrust õppetöös rakendada.

"Meie õpetajad teevad sageli õuesõppe tunde, selleks on kaks õuesõppe klassi. Omaette väärtus on pargi liigirohkus," räägib õppejuht Sirje Rints. "Koduloo tunnis õpivad kõik lapsed tundma Keila mõisa, Keila-Joa ja Harku valla ajalugu," lisab ta. Bioloogiaõpetaja Riina Talvik osaleb lastega keskkonnaalases projektis, koos käivad nad Keila-Joa ääres taimestikku uurimas ja veemõõtmisi läbi viimas.

Tiina Saar ütleb, et nn Skandinaavia mudel, kus terved ja erivajadustega lapsed koos õpivad, pole vale. "Eesti eripära on see, et on haigeid lapsi, keda pere toetab ja lapsi, kellel kodu tuge pole. Nende haigus kodusviibimisel süveneb," räägib ta. "Kui laps saab neli korda päevas sooja toitu, tal on kindel režiim, vajadusel koos päevase puhkusega, aitab see haiguse kontrolli all hoida."

Kooli tulevik pole teada

"Raamistik mõjub hästi," arvab ka staažikas kooli-, erialalt lastearst Monika Kippasto. "Tegelikult pole sanatoorses koolis arsti ette nähtudki," ütleb ta. Õnneks on direktor arsti ja meditsiinitöötaja palkamiseks võimaluse leidnud. Ajal, mil erivajadustega laste koolivõrku nö korrastatakse, on mures ka meditsiiniliste erivajadustega laste koolide töötajad.

Tiina Saar loodab, et taolise kooli vajadust mõistetakse ja hinnatakse. "Tulevikuideaal on, et meie kool on Harjumaa nõustamiskeskus, toimuks teadustöö ja jätkuks õpilaste rehabilitatsiooniplaani järgimine," sõnab ta. "Kui kehva tervisega lapsi arvatakse tavakoolis hakkama saavat, miks nad siis siin on? Järelikult meid on vaja!" ütleb direktor.
____________________________________________

ERVIN JÜRISOO
Harku valla haridus- ja kultuuriosakonna juhataja

On hea, et Harku vallas on niisugune kool. Meie valla lapsi õpib Keila-Joa Sanatoorses Internaatkoolis 15. Harku vallale on haridus- ja teadusministeeriumi poolt tehtud ettepanek kool valla hallata võtta. Harku vallavalitsuse esindajad on mõned korrad kohtunud haridus- ja teadusministeeriumi kantsler Janar Holmiga ning arutanud erinevaid variante kooli tuleviku üle. Lõpliku, mõlemaid osapooli rahuldava otsuseni jõutud ei ole.

Nagu nägite, vajab kool kõvasti renoveerimist, vallal aga praegu selliseid vahendeid pole.