Pärast rekonstrueerimistöid kolib majja uus rentnik - Läte erakool. Kuna tegu on Keila kesklinna ühe olulisema hoonega, uuris Keila Leht Haridus- ja Kultuuriseltsilt Läte, missugused on nende plaanid Keskväljak 15 majaga. Vastas seltsi koordineerija Pille Keller.

Miks langes teie valik just sellele majale linnas?

Erakool Läte kasvab 9-klassiliseks põhikooliks ja vajab ruume, et lapsi õpetada. Alustades kooli 2008.a esimese klassiga, oleme tänaseks jõudsalt kasvanud ja ruumid Rukkilille lasteaias on jäänud meie koolile väikeseks. Keskväljak 15 on üks vähestest majadest, kus on nii palju kasvuruumi, et me ära mahume. Asukoht Keila kesklinnas on suurepärane ja maja ise on väärika olemisega. Rõõmustame, et Keskväljak 15 majas on aastaid tegutsenud Harju Maakonnaraamatukogu, siin on hea teadmiste omandamist jätkata.

Oleme juba kooli asutamisest alates töötanud selle nimel, et luua Haridus- ja Kultuuriseltsi Läte ümber kogukond. Otse linna südames on selleks parim koht.

Kas on plaanis sellesse hoonesse ümber kolida kogu kool?

Jah. Keskväljak 15 majas alustavad õpinguid Erakooli Läte I-V klass.

Kas näete, et tulevikus rendite te tervet maja?

Jaa - kindlasti. Esimestel aastatel oleme II korrusel ja siis järk-järgult kolime I korrusele. Plaanis on koostöös maja omanikuga ehitada välja pööning ja keldrikorrus ning lõpuks on kogu maja Lätte koolipere ja huviringide kasutuses. Veelgi enam - loodame, et saame oma tegevustesse kaasata ka meie naabriks oleva kultuurikeskuse ja sotsiaalkeskuse.

On avaldatud soovi renoveerimise käigus välja ehitada katusealune kolmas korrus. Kas see on ka teie soov?

Jah. See annab koolile juurde vajalikku lisaruumi rühmatööklasside ja raamatukogu väljaehitamiseks. Maja on kõrge ja pööningut kasutusele võttes avaneb ainukordne vaade Keila kesklinnale ja ümbritsevate aedade rohelusele. Ilma kolmanda korruse väljaehitamiseta sotsiaalseoleks meil 4 aasta pärast väga kitsas.

Kas kooli juurde tuleb ka aed, milleta teie kooli oleks raske ette kujutada?

Aeda Keskväljak 15 maja juurde rajada ei saa. III klassi põllutööde epohhis „Viljast leivaks" on õpilased saanud vilja külvata meie kooliga seotud inimese põllul. Plaanis on see mahetalu kooli põllutöödebaasiks välja ehitada.

Kas linnaelanikud saavad ka kaasa lüüa?

Maja omanikuga on kokku lepitud, et enne suure ehitustöö algust saavad Lätte vanemad ja teisedki huvilised talgutele tulla. Me koristame koos ja valmistame ruumid renoveerimiseks ette. Samuti on avatud kooli mööbli- ja seinte värvifond, kuhu ootame rohket panustamist.

Osaleda saab nii annetuste kui vabatahtliku tööga, just nii nagu igaüks kaasa lüüa soovib - andke endast teada! Vaata lähemalt kodulehelt: www.late.ee.

Maja omanikud on Erakooli Läte ülalpidava Haridus- ja Kultuuriseltsi Läte mõtted ja soovid hästi vastu võtnud ning Keskväljak 15 saab meie ühise töö käigus kindlasti elurõõmus maja Keila linnas.