Nüüd ajab ausamba taastamise asja Tutermaa külamees Arne Kask. „Isa rääkis tihtipeale, kuidas siin oli ja mida siin tehti. Hakkasin uurima Lutheri ja tema ausamba lugu ja leidsin, et see on väärt asi," räägib Arne, kes praegugi elab oma isatalus. Kuigi Arne on ka Keila Miikaeli koguduse liige, pole Martin Luther tema jaoks sugugi ainult usureformaator. „Lutheri ausammas oleks ka sümbol eesti keelele.

Martin Lutheri reformide üks mõte oli ka piibli tõlkimine. Me ei saa salata, et see reform andis tõuke eesti kirjakeele arengule, võib-olla ka keele säilimisele," arutleb Arne.

Samba taastamisele hakkas Arne mõtlema 2004.aastal. Varem oli Keila linnavalitsus samba jaoks Saksamaaltki raha küsinud - ei saadud. Peagi sai loodud Tutermaa külaselts, peamiselt selleks, et oleks „keha", kellel (Harku) vallaga oleks lihtsam suhelda. Seltsi tegevust juhib Arne siiani. „Külaseltsis on 4-5 inimest aktiivsemad, talgutele tuleb rohkemgi rahvast. Inimesed on kaasajal niivõrd toimekad, et vaba aega suurt kellelgi külaasjade ajamiseks pole," nendib Arne.

Ausamba taastamise järgmine oluline hetk oli 2009.aasta augustis, kui külaselts koos Miikaeli kogudusega tegi talgukorras Tallinnasse viiva tee ääres ausamba künka võsast lagedaks ja paigutas vanale vundamendile Mati karmini kavandi järgi infotahvli. „Nüüd ei pea enam nii palju seletama, kus see ausammas asus," naerab Arne.

Keila Miikaeli koguduse õpetaja Marek Roots räägib Arnest ülivõrdes: "Mida rohkem oleks selliseid lahtiste silmadega ringikäijaid, seda rikkam oleks kogudus, seda rikkam ja tugevam oleks kogu ühiskond. Pean Arnest väga lugu," kinnitab Marek Roots.

Arne ise on tagasihoidlik töömees, aastaid kiirabi autojuhina leiba teeninud. See, et ta juba kümme aastat on vallavolikogus olnud ja seal ka komisjoni juhib, tuleb alles jutuajamise lõpus välja.

Raha ausamba taastamiseks koos veel pole, puudu on palju. Viimane kalkulatsioon sai tehtud krooniaja lõpus, toonaste hindade järgi läinuks kuue meetri kõrguse ausamba ehitus maksma ligikaudu 5 miljonit krooni. Kes soovib oma rahalise panuse anda, siis annetuse saab teha EELK Miikaeli koguduse SEB arvele number 10220026423017. Ausambast saab juurde lugeda ja vaadata internetist aadressil www.martinluther.ee

Aga sel laupäeval tähistatakse ausamba valmimise 150.aastapäeva. Päev algab kell 11.15 kogunemisega mälestussamba kunagisele asukohal Tutermaa külas, Tallinn-Paldiski mnt ääres ja jätkub Keila Miikaeli kirikus kontsertjumalateenistusega, kus musitseerivad viiulil Urmas Vulp ja orelil Pille Metsson. Jumalateenistuse järel peetakse kirikus ka teemakohaseid lühiettekandeid. Oodatud on kõik huvilised.