Kuidas hindate noortekeskust külastavaid noori?

Stina: Keila Noortekeskuses käib päris palju püsikülastajaid ja nad on jätnud mulle n-ö tavalise noore mulje. Kõik suhtlevad noorsootöötajatega suhteliselt vabalt ning pahandusi on harva.

Jaana: Noored on aktiivsed, sõbralikud ja üsna jutukad. Enamus külastajatest käivad noortekeskuses peaaegu iga päev. See on koht, kus kohtutakse sõpradega, tegeletakse hobidega ja veedetakse oma vaba aega.

Mauro-Mark: Minu meelest külastavad keskust noored, kes vajavad rohkem tähelepanu. See on ka loogiline, et siia ei satu need noored, kes pärast kooli käivad veel kolmes trennis või huviringis, sest nende aeg on juba sisustatud. Kuid kõik noored on väga erilised ning neil kõigil võivad olla omad mured ja probleemid.

Millised tunduvad olevat noorte meelistegevused noortekeskuses?

Stina: Kõige populaarsemad on piljard ja lauatennis, palju kasutakse ka võimlat jalgpalli või korvpalli mängimiseks. Regulaarseid külastajaid võib leida veel bändiruumist ja sealt, kus saab mängida videomänge ehk Wii´d.

Mauro-Mark: Lisan eelpoolnimetatule veel laua- ja kaardimängud. Tegevusi on palju, iga noor leiab endale sobiva.

Mairo-Mark Musting

Mairo-Mark Musting


Kuidas iseloomustaksid noortekeskuse noorsootöötajat?

Stina: Kõik KNK noorsootöötajad on oma ala aktiivsed inimesed. Nad kõik on avatud suhtlejad ja mõistvad inimesed. Olen kõigiga kenasti läbi saanud.

Jaana: Noortekeskuse töötaja peab olema väga mitmekülgne inimene. Tihtipeale tegutseb ta erinevates valdkondades lisaks oma tavapärasele tööle. Noorsootöötaja olemust saab kirjeldada läbi erinevate omadussõnade, nagu hea suhtleja, salliv, aktiivne, tähelepanelik, organiseerimisvõimeline, usaldusväärne, kannatlik, abivalmis jms.

Mauro-Mark: Mitmekülgne, hea enesekontrolliga, hea projektide kirjutaja, lõbus, mõistev, empaatiavõimeline, aus, usaldust hoidev, enesekindel, hea pingetaluvusega.

Kas noorsootöötaja töö on üksluine?

Stina: Iga töö muutub mingil ajal üksluiseks, kuid noorsootöötaja töö seda kindlasti ei ole. Arvan, et mida aktiivsem ja leidlikum on noorsootöötaja, seda põnevam on tema töö.

Palju veedetakse aega noortega suheldes, kuid kindlasti on igaühel KNK-s omad erinevad tööülesanded, mida täita. Samuti toimub palju üritusi, mida tuleb aegsasti ette planeerida, ning projekte, mis vajavad koostamist. Noortekeskuse töö on pidev ja tegevust planeeritakse nii kohapeal kui ka mujal.

Jaana: Noortekeskuse töötajate ülesanne on arendada ja õpetada noori vabas õhkkonnas, luua nende jaoks võimalusi, kaasata neid erinevate programmide ja projektide elluviimisse jne. Tööpäevad võivad olla üsna vaheldusrikkad, alustades päeva näiteks laua taga dokumente vormistades ja lõpetades öösel metsas noortega telkides.

Mauro-Mark: Rutiin sõltub sellest, kas sa käid lihtsalt mingit tööd tegemas või võtad endale ka uusi kohustusi, projekte või ringitööd juurde. Minu jaoks ei ole see üksluine.

Jaana Vaus

Jaana Vaus

Mida teeksite teie siin teisiti?

Stina: Arvan, et ma ei ole siin veel nii kaua olnud, et oskaksin nõuandeid jagama hakkama. Hetkel näen, et noortekeskus toimib ning töötajad on hingega asja juures, ja see ongi kõige tähtsam.

Mauro-Mark: Mina teeksin loovuse või näitlemisringi, sest see huvitab mind.

Kuidas oma praktikaga rahul olete?

Stina: Mulle meeldib, et olen praktikal väiksemas kohas, mitte Tallinnas. Samas on see ka selle praktika ainus miinus, sest edasi-tagasi sõitmine röövib palju aega ja raha.

Siin saan noortega võib-olla lähemalt suhelda, sest Keila pole suur. KNK's käib päris palju noori ja noortekeskus on üks mõnus koht. Suures linnas hulguvad noored enamasti tänavatel ning ostukeskustes ja paljud ei leiagi oma teed noortekeskusesse.

Samuti olen ma rahul oma juhendajaga, kellega sain kiiresti jutu peale ning keda on lihtne usaldada. Arvan, et see praktika täidab oma eesmärki.

Mauro-Mark: Mina olen väga rahul enda praktikaga, minu juhendajaks on Kristi Zibo, kes on erinoorsootöötaja. Tänu temale olen saanud viibida mitmetel erinevatel koosolekutel, kus ta on pidanud olema. Näiteks A-rühm, mis on Keilas kogunev erinoorsoo probleeme arutav ümarlaud, millest võtavad osa noorsootöötajad, sotsiaaltöötajad, noorsoopolitseinik jt.

Peale selle olen olnud abiks linnalaagris ja uimastiennetusprojekti „See on sinu valik" läbiviimisel.

Millist tööd noorsootöö valdkonnas ise teha tahaksid?

Stina: Mind on alati huvitanud erinoosootöö ning ka ennetustöö ja usun, et osalen nendes valdkondades tulevikus kindlasti. Hetkel on aga soov kuuluda mõnda organisatsiooni ning võtta osa projektide kirjutamisest ja elluviimisest, suhelda aktiivselt eri rahvusest noortega ning tutvuda huvitavate kultuuridega.

Jaana: Arvan, et noortekeskuse praktika on parim senini läbitutest. See andis põhjaliku ülevaate sellest, mida tähendab noorsootöö. Hetkel ei oska öelda, millises noorsootöö valdkonnas soovin töötada, sest võimalusi on palju.

Mauro-Mark: Tahaksin olla huvijuht, noortekeskuse töötaja ja suviti olla kindlasti mõnes noortelaagris kasvataja.