Päeva avab linnapea

Pärast 115-aastase linnaorkestri nooruslikke lugusid avab linnapea Tanel Mõistus kell 10.15 kultuurikeskuse pealaval Keila linna päeva ja kohe seejärel uuenenud sõpruslinnade tulba. Lisanduvad kaks viita: kõige uuem ja samas lähim sõpruslinn Kerava 128 km ja vana võla kustutamisena kõige kaugem sõpruslinn Chiatura 2295 km. Kerava linna esindab Keilas 5-liikmeline delegatsioon eesotsas linnapea Petri Härköneniga. Mõlemad linnapead allkirjastavad kahe linna partnerluslepingu pealaval kell 14.25. Seda hetke sobiks tunnistama minna, muidu võib juhtuda nii, et külalisi on lava ees rohkem kui meid.

Lisaks ametlikule delegatsioonile on Keilas ka Kerava volikogu esindus ja bussitäis Viro Seura (Eesti Selts) rahvast. Külalisi saabub ka teisest Soomes asuvast Keila sõpruslinnast Huittisest. Suttila Kooli noored esinejad annavad koos Sille Krooni laulustuudioga kell 16 Keila Muusikakooli saalis kontserdi. Samas kell 18 on segakoori Keila kevadkontsert, mida tuleb kindlasti kuulama ka Chiatura linna esindaja, sest juuni keskel saab teoks segakoori kontsertreis Gruusiasse.

30 kollektiivi Keskväljaku laval

Kultuurikeskuse ees oleval pealaval toimuvat me ümber jutustama ei hakka. Alates kella 10-st hommikul jõuab lavale ligi 30 Keila erinevat kollektiivi. Nende esinemise graafik on paika pandud minutilise täpsusega ja sellesse ei maksa suhtuda nii nagu elektrirongide sõiduplaani. On tuntud esinejaid ja neidki, kellele see on esimene etteaste nii suurel laval. Eriliselt siiras on mudilaste esinemine. Liikudes Käsitöökauba tänavalt Taime tänavale või Toidu tänavalt Tervise tänavale, tasub lava ees väike peatus teha ja esinejate pakutavast osa saada. Kellel silm selge ja kuulmine erk, saavad seda teha ka üle platsi toidualal istudes. Koht, kus süüa ja juua pakutakse, on igal aastal populaarne olnud. Lisaks tavapärasele suupoolisele pakutakse seekord ka armeenia köögi hõrgutisi. Kes soovib midagi kergemat, võib siirduda Keskväljak 15 maja taga tegutsevasse supikööki.

Siinjuures tuleks korrata Keila Konstaablijaoskonna juhi Timo Suslovi soovitust, et õlut võib juua vaid selleks ettenähtud kohas ning poest ostetud pudelitega pole mõtet toidualale trügida.

Tervise tänav on esimest korda

Kahe ringtee vahele jääb messiala, kus Keila ettevõtted ja asutused end tutvustada saavad. Nende vastu tuleb aga esimest korda Keila päeva ajaloos Tervise tänav. Kõik, kellel on soovi oma tervisenäitajaid kontrollida või oma küsimustele vastuseid saada, on oodatud kell 10-17 Swedbanki ette püstitatid telkidesse. Vererõhu, veresuhkru ja kolesterooli taseme mõõtmine on kõige tavalisemad toimingud. Keila Tervisekeskus testib lihaste toonust, määrab rasvaprotsenti kehas ning pakub seal kuupileteid kampaaniahindadega. Kuidas aga Aura Vision pildistab aurakeha, mis näitab ära inimese tervisliku seisundi, seda tahavad kindlasti paljud näha. Mida kõike veel Tervise tänaval teha saab, sellest kirjutasime samuti eelmises Keila Lehes.

Aktiivsed tegevused toimuvad pargis

Kahe kauplemistänava vahel pargis on traditsiooniline lasteala ja selle kõrval spordiala. Lastealal tegutseb juba hommikust alates Hiirekeste mängutuba ja alustab Läte lasteprogramm. Kell 12.30 on lastejooks ja kella 14-st lähevad väikesed lapsed vist magama.

Spordialal algab kell 10 Lionsi spordipäev, tund hiljem avatakse jalgpalliväljak ja kell 12 toimub siin Tiimspordi sarja lõputseremoonia. Parki mahub ära ka kell 10 algav Keila Koerasõprade Klubi Ipson Match-show.

Keda huvitab korvpall, siirdugu linnavalitsuse maja juurde, mille kõrval tegutseb kell 11-13 Keila Korvpallikooli kossuplats. Linnavalitsuse ees aga demonstreerib ABC Motors uusi autosid.

Vanaaja laadamelu muuseumi õuel

Kes soovib minna ajas tagasi, jalutagu Linnuse tänavale Harjumaa muuseumi. Siin saab tunnetada vanaaja laadamelu ja lõbustusi ning imetleda sepatööd, vööde kudumist, paelte punumist, taimedega värvimist.

Toimub vanakraamiturg ja aiataimede vahetus. Kell 12 algab siin Harju KEK-i rahvapilliorkestri kontsert ja kell 14.30 esinevad Reeda tantsurühmad Keilast, Kloogalt ja Laulasmaalt koos Keila PÜ ja kultuurikeskuse laulumemmedega. Kell 16 on Keila-teemaline mälumäng noortele.

Tegutseb välipuhvet Roheline Konn 5 ning jõesaare juures korraldatakse kanuu- ja parvesõite.

Laadale tuleb üle 200 kaupleja

Selle nädala alguses registreerus Keila päeva laadale 200. kaupleja. Laada korraldaja Sten Dubini sõnul on sellel aastal rohkesti riidekaupa ja põnevat käsitööd. Taimemüüjaid on tavapärasest veidi vähem. Põhjuseks võib olla suhteliselt jahe kevad ja ainult aiandusele spetsialiseerunud laatade rohkus. Laadalt ei puudu parimad toidukaubad: maasuitsusink, lihaleib, värske hapukurk jms.

Kuigi üksikud ettevõtlikumad kaupmehed võimaldavad ka kaardiga maksta, saab enamuses kohtades maksta vaid sularahas. Sellega tasuks arvestada juba varem, et mitte kallist laadaaega raisata sularahaautomaadi juures sabas seistes.

Keila päev lõpeb Eurovisioniga

Nii võiks öelda, sest sama päeva õhtul on Eurovisioni finaalkontsert. Café Plats on selle ka ära kasutanud, lubades kohviku kõrvale tulevasse veinitelki ka telepildi muretseda. Aga enne Eurovisoni algust toimuvad ka Keilas mitmed kontserdid. Kell 15 ja 16 esineb uusapostlikus kirikus ansambel UMA ja kell 17 algab baptistikoguduse õuel neljatunnine suvealguse kontsert, mille peaesineja on ansamber Superhero Inglismaalt. Keskväljaku laval esineb kell 20 ansambel Regatt.