Võimalus töötada on kõigi inimeste, ka puudega inimeste jaoks oluline eneseväärikuse alus.

Lääne-Harjumaa 11. omavalitsuses on Sotsiaalkindlustusameti andmetel 2353 töövõimetuspensionäri, neist 662-le on määratud raske või sügav puue. 100 inimest nendest on vanuses 16-20 eluaastat (SKA nov 2011).

Projekti raames omavalitsuste sotsiaaltöötajatele tehtud küsitluses selgus, et puudub järjepidevus erivajadustega inimestele teenuste pakkumisel. Suur osa puudega inimesi ja nende peresid on ilma teenusteta, sest kohalikel omavalitsustel on üksinda raske sobivaid teenuseid arendada, mis arvestaksid puuetega inimeste erinevaid vajadusi. Takistusteks on teenuste kulukus ja vajaliku personali puudumine ning sihtgrupi vähesus omavalitsuste lõikes. Sotsiaaltöötajate vastustest selgus ka, et pooled omavalitsused peavad vajalikuks töökeskuse ja päevakeskuse teenuste pakkumist oma inimestele Keilasse loodavas keskuses.

Projekti raames koostati tegevuskeskuse äriplaan koos finantsprognoosiga. Selleks moodustati 11-liikmeline meeskond, kus olid esindatud projekti partnerid 3 omavalitsusest: Keila ja Saue linn ning Keila vald. Sihtrühma esindasid puuetega inimeste pereliikmed, Lääne-Harjumaa Invaühingu liikmed ja tegevusjuhendajad Keila Sotsiaalkeskusest.

Tegevuskeskuse äriplaani koostamist rahastas EestiŠveitsi koostööprogrammi Vabaühenduste Fond ja Kodanikuühiskonna Sihtkapital.

Loodavasse tegevuskeskusesse on oodatud tööealised puudega inimesed, kes ei leia avatud tööturul endale sobivat tööd, kuid kes tahavad tööd teha. Keskus pakub kaitstud töötamise teenust, mis sisaldab individuaalset juhendamist ja toetust, eesmärgiga leida võimalusi töötamiseks avatud tööturul. Samas majas võib erinevaid tegevusi leida päevakeskuses, kus teenusepakkujaks on Keila Sotsiaalkeskus.

Projekti raames loodud tegevuskeskuse äriplaan on alles visioon puuetega inimestele vajalikust tervikteenusest, mille realiseerimiseks taotleme toetust Šveitsi Vabaühenduste Fondi avalike teenuste arendamise ja käivitamise / teenuse äriplaanide elluviimise projektide toetamise taotlusvoorust.

Projekti teises etapis on meie partneriteks jätkuvalt Saue ja Keila linn ning Keila vald.

Infot projekti käigu kohta saab MTÜ Töötahe kodulehelt www.tootahe.ee.