Tänavused laureaadid on professionaalne muusik, Keila Muusikakooli õpetaja ja Miikaeli kiriku organist Pille Metsson, aastatel 1957-1993 Keila koolides töötanud emakeeleõpetaja Liivia Telgmaa ja MTÜ Hiirekese Mängutuba asutajad ning tegevliikmed Anneli Pärlin ja Liisi Viigisalu.

Keila Leht esitas vastsetele laureaatidele samad küsimused. Vastused on erinevad, ehkki kõigist neist võib tunda rahulolu kultuurieluga Keila linnas. Küsimused olid järgmised:

1. Kuidas Teile tundub, kas Keilas on palju või vähe kultuuri?

2. Kuhu satute kõige sagedamini: teatrietendusele, kontserdile, näitusele, raamatukokku või terviseradadele?

3. Teie viimase aja suurim kultuurielamus?

4. Mida peate kõige olulisemaks Keila arengus?

5. Mida tähendab Teile Eesti vabariigi sünnipäev? Vastab Pille Metsson

1. Keila linnal on uhke kultuurikeskus, kus saavad toimuda paljud erinevad kultuuriüritused. Tänu muusikakooli kõrgtasemel saalile on Keilas üha enam professionaalseid kontserte. Keila elanikel on nende vastu suur huvi, publikut on kontsertidel piisavalt. Selle põhjal võib väita, et Keilas saab kultuur piisavalt tähelepanu.

2. Kõige sagedamini satun kontsertidele, kuna ise olen ka muusikainimene. Raamatukogust otsin noote ja muusikakirjandust, kuid ka lastekirjandust.

Terviseradadele satun väga harva, pigem käin lastega kelgutamas ja ujumas. Näitusi külastan Keila kultuurikeskuses.

3. Mulle teeb kõige rohkem rõõmu, kui noored muusikud naudivad muusikategemist. 10. veebruaril mängis Keila kirikus Peterburist pärit noor organist. Tema musitseerimine valmistas suurt rõõmu.

4. Keila tegi linna arengus suure sammu, kui valmis uus ja kaasaegne koolimaja. Selles kompleksis sai endale kaasaegsed ruumid lisaks koolile ka Harju maakonnaraamatukogu. On väga hea, et ka ammu vanast majast välja kasvanud muusikakool sai endale uued avarad klassiruumid ja uhke kontsertsaali.

5. Mulle ja kindlasti ka kõikidele teistele eestlastele tähendab Eesti Vabariigi sünnipäev oma vaba riigi teket.

Vastab Liivia Telgmaa 

Liivia Telgmaa

1. Mulle tundub, et kultuuri osas on Keilas kõik korras. Tuleb ju siin arvestada meie linna asukohaga ja liikumisvõimalustega. Keila kultuurikeskus on väga tubli. Seal toimub palju huvitavaid üritusi. Eriti on kultuuri olukord muutunud, paranenud pärast muusikakooli uude majja kolimist. Ka seal on nüüd väga häid kontserte. Kui otseselt vastata, siis Keilas on palju kultuuri.

2. Kõige sagedamini satun muidugi raamatukokku. Vahel ka terviseradadele.

3. Olen perekondlikel põhjustel viimasel ajal väga vähe osa võtnud kultuuriüritustest. Võib-olla kõige hingeminev oli kontsert "Jõulud südames" Keila kirikus (Birgit Õigemeel ja Mihkel Mattisen). Aga meeldiva elamuse olen ka saanud Jan Uuspõllu monoetendustest.

4. Keila linna areng on olnud väga tõhus. Ei ole mõtet võrrelda sellega, mis oli 50 a tagasi. Kõige olulisem on muidugi elanike heaolu tagamine.

Selleks tuleb palju ära teha, ja on ka väga palju tehtud. Uued töökohad, teeninduskultuuri parandamine, Keila linna üldkorrastus, koolile ja lasteaedadele hea kaader jm.

5. Eesti Vabariik - see on mulle sõna- ja mõttevabadus, sõltumatus. Kuigi juba hakkab harjuma, et see nagu peabki nii olema, on see siiski suursündmus nagu inimese sünni päevgi. See on päev, mil pandi alus iseseisvusele, nagu inimese elulegi pannakse alus tema sünniga. Tähistan nagu ikka sünnipäeva.

Vastab Anneli Pärlin 

Anneli Pärlin. Foto: Agu Veetamm

1. Kui rääkida kultuurisündmustest, siis Keilas tundub olevat parasjagu ja erinevat liiki kultuuri tarbimise võimalusi. Meil on tublid kultuuriasutused ja toredad tegijad. Sportimisvõimalusi on samuti üsna erinevaid ja selle üle on hea meel.

2. Kõige sagedamini külastan raamatukogu ja teatrietendusi. Meie uus raamatukogu on mõnusalt avar ja nii mulle kui mu lastele meeldib seal väga. Kuna minu põhitöö Taani Kultuuri Instituudis koosneb suures osas kultuurisündmuste korraldamisest, siis tööga kaasnevate kontsertide ja näituste kõrvale valin vabal ajal pigem teatriskäigu.

3. Ühte ei oskagi esile tuua. Mulle meeldib Tallinna Linnateater, kus on palju huvitavaid etendusi ja toredaid näitlejaid. Osatakse teha nii sügavamõttelisi etendusi kui ka kergemaid, millel siiski oluline sõnum sees.

4. Minu jaoks on oluline, et meie linna areng toimuks nii linnajuhtide, ettevõtjate kui linnaelanike koostöös. Möödunud aastal oli positiivne Keila linna uue arengukava koostamine ja sellesse huvitatud linnakodanike, vabaühenduste ja ettevõtjate esindajate kaasamine.

Vastastikust usaldamist ja austust võiks olla rohkem, igal tasandil. Seega, pöördudes tagasi esimese küsimuse juurde - kultuurisündmusi on Keilas piisavalt, kuid suhtlemiskultuuri võiks rohkem olla. See ei ole aga kindlasti mitte meie linna, vaid meie riigi probleem.

Eesti demokraatiakogemus on veel nii lühike, et me ei oska arvestada ka teiste arvamusega ja seda enda omaga sama oluliseks pidada. Kindlasti see muutub, kuid muutused võtavad aega. Igaüks meist võiks olla veidi positiivsem ja kaasinimest rohkem tähele panna. Omavahelist suhtlemist võiks rohkem olla.

Olen kolmandat põlve Keila elanik ja tahan, et ka minu lastel ning teistel lastega peredel oleks siin hea elada. Soovin, et leitaks võimalus sisse viia nn koduse mudilase toetus - et väikelapsega kodus olev lapsevanem saaks omavalitsuselt toetust ja ei peaks pärast vanemahüvitise lõppemist tööle kiirustama, vaid saaks oma lapsega koos olla, talle turvalisust pakkuda. Olen teadlik, et paljudele headele mõtetele seab piirid uue koolimaja ehitusega kaasnenud laenukohustus, kuid unistada ju võib. Tegelikult on Keilas hea elada ja siin on toredad inimesed.

5. See on päev, mil meenutada neid eestimaalasi, kes kunagi ammu vaba Eesti eest oma elu või tervise andsid, ja olla koos nendega, kes on kallid ja lähedased. Pigem vaikne perega koos olemise kui suurejooneliste pidustuste aeg.

Vastab Liisi Viigisalu 

Liisi Viigisalu. Foto: Agu Veetamm

1. Minu arvates on Keilas parasjagu kultuuri. Iga inimese jaoks leidub midagi, olgu see teater, kontsert või mõni muuseumi korraldatud vahva üritus. Oleks ainult rohkem aega, et enamatest üritustest osa võtta.

2. Kõige sagedamini satun ma raamatukokku, kontserdile ja terviseradadele. Raamatukokku laenutama osalt ka sellepärast, et mu ema seal töötab. Ise olen raamaturiiulite vahel üles kasvanud ja nagu ka paljud teised raamatukogutöötajate lapsed, ei suuda ilma lugemata päevagi elada. Kontsertidel käin muusikakoolis. Terviseradadele satun seepärast tihti, et mu kodutee viib sealt läbi.

3. Eelmisel suvel sai käidud Ohtu mõisas suveetendusi vaatamas. Alati poevad südamesse ka Keila Muusikakooli laste kontserdid.

4. Uue koolimaja valmimine on kindlasti märkimisväärne. Olen ise töötanud Keila Gümnaasiumi majas 5 aastat. Uues majas on kindlasti palju paremad tingimused nii lastele kui ka õpetajatele. Oluline on see, et südamega oma tööd tegevatel inimestel ei lõppeks otsa tööind ja tahtmine edasi tegutseda.

Kuna meie Anneliga teeme oma tööd Hiirekese Mängutoas vabatahtlikena, siis tean, et hea tahtmise korral on igaühel võimalik midagi kodulinna arengu heaks ära teha.

5. Eesti Vabariigi sünnipäev on meie peres alati olnud natuke erilisem ja pidulikum. Päeva oleme perega koos veetnud ja pidulikuma õhtusöögi korraldanud.

Minu jaoks on tähtis, et mu lapsed teaksid, miks see päev eriline on.