Nii kontrollis maavalitsus Kaarna kinnistu tagastamist Jaan Kaarnale, endise aianduskooperatiivi liikmete maa ostueesõigusega erastamist ja Kaarna maaüksuse detailplaneeringu kehtestamist vallavalitsuses, maavalitsuses ja katastribüroos olemasolevate dokumentide alusel.

16. augustil 2011 koostatud vastuses endise aianduskooperatiivi Sipelgas liikmete kollektiivsele pöördumisele (1. juulist 2011) on maavalitsus (kiri nr 1.26/1520-4) selgitanud järgmist (tsiteerime kirjas toodut):

„1. Jaan Kaarnale kui õigustatud subjektile tagastati endine talumaa MRS § 6 lõikest 1 lähtudes võimalikult endistes piirides ja ehitiste omanikega (aianduskooperatiivi Sipelgas liikmetega) mingeid kokkuleppeid ei sõlmitud.

Jaan Kaarnale tagastatud Kaarna maaüksus on mõõdistatud AS Maamõõdubüroo poolt, piiriprotokoll on koostatud 2. oktoobril 1996. Maa mõõtmise käigus on määratud kindlaks piiriandmed ja piirimärgid.

2. Enamik aianduskooperatiivi Sipelgas kruntide maa ostueesõigusega erastamise toiminguid on toimunud aastatel 1997-1998. Krundi Sipelgas-97 erastamistoimingud on tehtud 2000. aasta suvel.

Nende toimingute kontrollimisel tehti kindlaks, et kõigile Kaarna maaüksusega piirnevate suvilate või aiamajade omanikele on erastatud maa, mis asub aianduskooperatiivide ringpiiri sees. Seda kinnitavad piiriprotokollid, kus on märgitud piiri ja piirimärkide kohta, et tagumine piir (põhjapiir) kulgeb mööda/ piki traat/võrkaeda (piirdeaeda) ja asjaosaliste juuresolekul on toimetatud piiride ülevaatus ja piiripikkuste kontroll vastavalt krundi kasutuspiiridele ning asjaosalised piiride kättenäitamisel vaidlusi ei esitanud.

Katastribüroos maa erastamise toimikutega tutvudes selgus, et maa erastamise toimingute käigus on koostatud ning Jaagup Järvpõllu, Õie-Hilja Alla ja Aino Leetuse poolt allkirjastatud piiriprotokollid.

Kirjeldatud piiriprotokollide väljavõtete alusel on tõendatud, et kõnesolevate aianduskruntide erastamisel ei erastatud ühelgi juhul maad väljapoole aianduskooperatiivi ringpiiri. Piiriprotokollides on üheselt mõistetavalt fikseeritud, et suvilaomanikele erastatavate maaüksuste piirid kulgevad mööda seniseid aianduskrunte piiravat traataeda.

3. Kontrollinud vallavalitsuse esitatud väiteid seoses Kaarna maaüksuse moodustamise ja detailplaneeringu menetlemisega, selgus, et vallavalitsuse poolt selles asjas antud selgitus vastab tegelikkusele. Seoses Jaan Kaarnale 1996. aastal tagastatud Kaarna maaüksuse jagamisega 2004. aasta septembris Okka ja Kaarna maaüksuseks on kõiki Kaarna maaüksusega piirnevaid naabreid kutsutud piiride maastikul kättenäitamisele. Kutsutute hulgas on olnud ka Jaagup Järvpõld, Õie-Hilja Alla ja Aino Leetus. Kutsed on säilitatud Kaarna maaüksuse moodustamise toimikus."

Kokkuvõtvalt on maavalitsus asunud seisukohale, et Võru vallavalitsuse toimingud (maa tagastamine, erastamine, detailplaneeringu kehtestamine) seoses endise Kaarna maaüksuse ja aianduskooperatiivi Sipelgas maaomanikega on olnud seadustega kooskõlas ja õiguspärased.