Kes see laulab köögis, kuulake...
On saabunud saagikoristamise aeg põldudel ja aedades! Ja saabunud on sobivaim aeg teha pidu nautimaks virgutavat marjakokteili. Igav, arvate? Üldse mitte! Meie korraldasime sellise lõikuspeo Loksa Kultuurikeskuses 20. septembril. Aukülalisteks meie peol olid sibul, õun ja porgand ning nemad domineerisid ka kõigis sel õhtul tehtud 33 roa retseptis. Porgandist kotletid, vormiroad, pirukad ja magustoidud. Õuntest ratatouille, salatid, mahlad, keedised. Sibul täidisega, pekiga praetuna pudrus, pirukates ja taignas friteerituna. Seda kõike hindas žürii, kes pidi langetama ka mitte kerge otsuse ehk nimetama kolm parimat. Ja nüüd: esimene koht - õunakook Katrin Metsarilt, teine koht - Ljubov Lahmonova valmistatud porgandikotletid, ja kolmas auhinnaline koht - salati Roheline saareke Zoja Linjova omaloomingulise maiuse eest. Konkursi žürii esimees Loksa Gümnaasiumi söökla juhataja Valentina Rjabõškina arvamus oli, et kõik road olid väärilised kaunistama lõikuspeo- ja mistahes peo lauda. Kõik kohalolijad jõid marjateed ja õunamahla ja tegid ka oma valiku. Publikulemmikuks kuulutati Zoja Linjova salat „Roheline saareke", teise koha pälvis Niina Malkuse kruubipuder sibulaga, kolmandat kohta jagasid Galina Lazareva kabatšokipannkoogid ja Ljuba Lohmanova porgandikotletid. Õnnitleme kõiki võitjaid! Täname kõiki kulinaarsest konkursist osavõtnud perenaisi, te olite vapustavad!
Projekt viidi ellu vabariikliku kampaania „Sööme ära!" raames, Euroopa Sotsiaalfondi „Tervislikke valikuid toetavad meetmed 2013- 2014" programmis. Samal päeval toimus tervisliku toitumise alane seminar, mille teemaks oli „ Sibul, õun ja porgand eesti ja vene köögis."
Täname juhendajaid ja osalejaid!
Retseptid on avaldatud kahes keeles Loksa Kultuurikeskuse kodulehel www.loksakultuur.ee
Marija Kudrjakova
projektijuht
SA Loksa Kultuur juhatuse liige