Kassiisandad otsivad usinalt pruute, võttes ette kilomeetrite pikku seid matku ja tihti kipuvad need olema üpriski seiklusterohked. Tihti tulevad pulmapoisid koju tagasi mõne parasiidi, haiguse või haava võrra rikkamana ja neid muresid peab aitama lahendada peremees. Et omanik ennast päris halliks ei muretseks, kas kass üldse koju tagasi jõuab ja millises olekus, saab meetmed tarvitusele võtta. Mikrokiip naha all aitab looma leides tuvastada omanikku, vaktsineeritud kassil on võimalus nakkushaigusi saada väiksem, kirbu-puugi rohi turjal ei lase vereimejaid sööma. Siiski on parem kõigile, kui kass hulkumas ei käi. Looduse kutse vastu aitab kõige paremini kastreerimine, mida võib teha alates seitsmendast elukuust.

Kassiemandad hüüavad häälekalt jooksuaja saabumisest ja kõige märkamatumal hetkel kaovad õue poiste juurde. Tulemuseks on teadagi imearmsad kassipojad. Et ei peaks soovimatute järeltulijatega tegelema, on mõistlik emane kass steriliseerida. Loomulikult tuleb ka emast kassi vaktsineerida ja vähemalt õueskäijatele kiip panna.

Et koerad saaks kevadest täit rõõmu tunda, kohtuda mure tult oma mängukaaslastega ja kaduma mineku korral lihtsamini koju tagasi saada, peab omanik mõned asjad korda ajama. Soovimatute kutsikate välti misel ei ole abiks jooksuaja püksid, kõrge aed ega omaniku vali hääl vaid ainult sterilisee rimine. Isase koera pulmaplaa nide piiramiseks on parim viis tema kastreerimine. Nakkushai guste vältimiseks saab koera vaktsineerida ja seda tuleb teha igal aastal. Registreerimata kiip naha all on mõttetu vidin, omaniku mure on kiip enda ja koeraga ühendada.

Kevadel on nuuskimiskõlbulike kakahunnikute kontsentratsioon tavapärasest suurem ning oht ussinakkust saada tõusnud. Ussirohtu peaks andma nii koertele kui kassidele kord kvartalis, tubased kassid võivad seda saada ka kord poole aasta jooksul.

Kevade saabudes vahetatakse talvekasukas suvisema vastu välja. Vana karv tuleb kindlasti välja kammida, sest selline vilt niiskub ning loob soodsa pinnase nahapõletike tekkeks. Kammida tasub ka kasse, sest karvapulstikute väljaoksendamine ei ole lõbus.

Esimeste soojadega, nii kui mätas taheneb, lähevad liikvele puugid. Et nendega nakatumist vältida, saab kasutada turjale tilgutatavaid ravimeid või ravimkaelarihmasid. Kui puugid tülitavad loomi soojal ajal, siis kirbud on saadaval aastaringselt ning võitlus nendega toimub samuti aastaringselt.

Sääsed ei tüüta mitte ainult inimesi vaid hammustavad hea meelega ka koeri, mõned koerad on sääskede vastu lausa allergilised. Siingi aitavad nahale tilgutatavad preparaadid. Sääsehooajal peavad eriti hoolsad olema küülikuomanikud, sest sääsed kannavad edasi müksomatoosi nimelist nakkushaigust, mille vastu on võimalik vaktsineerida.

Et meie lemmikud saaks kevadet täiel rinnal nautida, saame me nende heaks ise palju ära teha ja nad on seda väärt!