Mullu oli küll pikk talv, aga teedele see eriti kahju ei teinud, sest lumi sulas kiiresti ega jäänud nädalateks keltsana teid katma. Tänavune kevadilm on mõjunud ühtviisi halvasti nii asfaltkui ka kruusateedele.

Georg Ruuda sõnul olid kulutused lumetõrjele sel aastal mullusest kaks korda väiksemad ja seda raha, mis säästetud, kasutatakse nüüd teeparanduseks.

Siingi on küll oma „aga". Kõigi ootus on, et teed kiiresti korda saaksid. Võru vald on kruusateede hööveldust tellinud senini ASilt Võrumaa Teed. Enne kui järjekord Võru valla kätte jõuab, tuleb sel firmal aga oma põhitöö ära teha. „Selle teenuse pakkujaid on siin kandis vähe, ka korralikke teehöövleid ja nende juhte napib. Väikeste kruusateede hööveldamine nõuab aga head kvalifikatsiooni ja kogemust," lausus Georg Ruuda.

Mõnedki omavalitsused on kehtestanud kevaditi koormuspiirangud, ent Võru vallas on seda keeruline teha. Ühelt poolt on linna ümbruse tihedat liiklust raske ohjeldada.

Teisalt iseloomustavad Võru valda suured erinevused põhja- ja lõunaosa vahel: aprilli keskel oli Kolepi kandis metsa vahel teed jääs, raudteest põhja poole jääval territooriumil aga ammu kuivad. Nii ei ole piirangute kehtestamine üle valla põhjendatud. Samuti on keelust kinnipidamist raske kontrollida.

Mahukaid teetöid ei tule

Riigilt on Võru vallale teetöödeks tänavu laekunud 40% rohkem toetusraha kui eelmisel aastal. Millistel teedel kapitaalremont ette võetakse, pole vallavanema sõnul veel selge. Enne tuleb ka valla lõunaosas, kus talv on kauemaks kanda kinnitanud, olukorrast ülevaade saada.

Teehooldust on alustatud kergliiklusteedest: need on nüüdseks harjatud. See on oluline just rulluiskudega sõitjate jaoks.

Järgmisena on plaanis teehööveldus ja asfaldiaukude lappimine. Mahukaid teetöid sel aastal ette ei võeta, sest niikuinii tuleb teid taastada ka peagi algava suure veeprojekti raames.

„Ühtki teed ilmselt pikemaks ajaks ei suleta," kommenteeris Georg Ruuda veeprojekti käiku. Küll on oodata ajutisi ümberkorraldusi liikluses, ebamugavusi, mis asulates kaevamisega ikka kaasnevad. Et parem saaks, tuleb kannatlikkust varuda ja need üle elada.

Pane tähele!
■ Võru vallas lükatakse lund ligi 240 kilomeetril teedel.
■ Hööveldatavaid kruusateid on 80 kilomeetrit ja asfaltteid 20 kilomeetrit.
■ Tolmutõrjet valla teedel ei tehta.
■ Ohtlikust kohast valla teedel tuleks teada anda e-posti aadressil raul@voruvald.ee.