Mis ajendas esitama linnavalitsusele taotlust tõsta prügiveohinda? Sellele küsimusele vastas AS Veolia Keskkonnateenused jäätmekäitlus- ja müügidirektor Bruno Tammaru.

„Keila linnas lõppes korraldatud jäätmeveo leping AS-ga Ragn-Sells 2009. aastal. Keila Linnavalitsus korraldas uue avaliku hanke jäätmevedaja leidmiseks 2009. aasta kevadel ja soodsaima teenushinnaga pakkujaks osutus AS Veolia Keskkonnateenused (tollel ajal nimega AS Cleanaway). Hankedokumentide järgi oleks pidanud uue lepingu täitmine algama juba 2009. aasta suvel, kuid AS Ragn-Sells vaidlustas Keila Linnavalitsuse otsuse AS Veolia Keskkonnateenuste edukaks tunnistamise kohta kohtus. Tekkinud vaidluses käidi läbi kõik kolm kohtuastet ja seetõttu kestis vaidlus kokku peaaegu kaks aastat. Riigikohtus jäi siiski jõusse Keila Linnavalitsuse otsus AS Veolia Keskkonnateenuste edukaks tunnistamise kohta ning seetõttu alustas Veolia jäätmete vedu Keila linnas eelmise aasta sügisel, mis on kaks aastat hiljem, kui algselt oli planeeritud. Paraku on vahepeal aga toimunud mitmeid muutusi, mis on mõjutanud jäätmeveoga seotud teenustasusid ja millega Veolial oma pakkumist kalkuleerides polnud võimalik ette arvestada. Esiteks lisandus 2010. aastal kütuse aktsiis, ühtlasi kehtestati keskkonnatasude muutmise seadusega ladestatavale prügile senisest märksa kõrgemad saastetasumäärad. Võrreldes 2009. aasta kevadega, kui Veolia esitas oma pakkumise jäätmeveoteenuse osutamiseks Keila linnas, on 14% kallinenud jäätmete käitluskulu Tallinna Jäätmete Taaskasutuskeskuses (hetkel piirkonna ainus legaalne segaolmejäätmete käitluskoht). Ka kütuse hind on täna Eestis kõigi aegade kalleim, mis on pakkumise esitamise ajal kehtinud hindadega võrreldes enam kui 60% kõrgem. Need on põhjused, miks oli Veolia sunnitud taotlema Keila Linnavalitsuselt teenustasude muutmist. Seda tehakse kooskõlas kehtivate õigusaktidega ning Keila Linnavalitsusega sõlmitud jäätmeveo lepingu tingimustega. Mõistame, et hinnatõus on ebameeldiv uudis meile kõigile, sest keegi ei taha sama asja eest hakata rohkem raha välja andma. Kahjuks oleme ise väga väikesed globaalse majanduse mängumaadel, et sealseid hindu meile soodsas suunas mõjutada, samas aga mõjutavad globaalsed hinnad meie tegevust üha enam. Palume Keila inimestelt mõistvat suhtumist ja lubame, et teeme omalt poolt kõik, et hinnatõuse edaspidi võimalikult vähe ette tuleks."

Kommenteerib abilinnapea Enno Fels:

„Ega see (prügiveo - toim) hinnatõusu otsus kergelt tulnud. Arusaadav on, et ka prügivedaja kulud on hanke toimumise ajast 2009.aastal tänaseks oluliselt kasvanud ja ei ole kuidagi linnaelanike huvides prügivedajat pankrotti ajada. Samas mõistame, et ka minimaalne hinnatõus on linnakodanikule liiga palju. Need teadmised põhjustasid otsustajate vahel palju poleemikat ja andsid aluse taotlejalt uute ja põhjalikumate selgituste nõudmiseks. Pool aastat kestnud läbirääkimiste käigus koostas Veolia kolm taotlust, milles taotletud hinnatõus kahanes esialgsest 20 protsendist poole väikemaks."

Konteinerite ühekordse tühjendamise hinnad eurodes alates 01.03.2012.

(hinnad sisaldavad käibemaksu)

kuni 80l

2,24
kuni 120l
2,24
kuni 140l
2,60
kuni 240l
2,73
kuni 600l
4,57
kuni 800l
5,98
kuni 2500l
9,13
kuni 4500l
15,47