24 tundi hiljem oli eelmisel ööl sadanud lumi sulanud, kuu rippus taevas kui ülepanni-pannkook ja juba ammu enne südaööd käis Ülenurme vahel tavapärasest vilkam sebimine. Ülenurme segakoori ja Haaslava meeskoori lauljad kogunesid laululaagrisse, vallamaja ees seati üles valgustust ja võimendust… Müürilehtedel ja vallalehe vahendusel oli huvitatuile varakult teada antud, et juba kolmandat korda võetakse Ülenurmes ühiselt kevadet vastu, saabugu ta pealegi seekord sügaval uneajal.

Kui astronoomiline kevad määrdunud hangehunnikute vahelt ilmuma hakkas, olid kaks koori vallamaja trepile rivistunud, majaesisele platsile oli saabunud kiiduväärsel hulgal uudistajaid ning Kalju Tisleri trompetist luikasid täiskuust valgustet öötaeva poole tervitushelid. Kalev Lindali dirigeerimisel laulsid koorid küll kevadkuust ja suveööst ning kedagi ei paistnud häirivat, et külmakarges ööõhus heljus hingeõhk pahvakatena peade kohal kui selge märk ikka veel valitsevast talvekülmast. Vere sai käima, kui MTÜ Õnnemaa Ülenurme Pere- ja noortekeskuse showtantsugrupi Ciara juhendaja Leila Luik tantsusammud ette näitas ja kõiki kaasa liikuma kutsus. Kersti Leisi, kevade vastuvõtmise traditsiooni looja ja hingeshoidja palvel olid kohale tulnud paljud, kellel Ülenurme rahvale tervitussõnu lausuda: Heiki Sarapuu Ülenurme Vallavolikogu nimel, Ülenurme Gümnaasiumi direktor Olev Saluveer, valla lasteaedade tervitusi tõid Külli Kann Ülenurmelt, Maire Sakk Tõrvandist, Ave Nõmm „Kullerkupu“ eralasteaialt, Tartumaa Arendusseltsilt selle tegevjuht Kristiina Liimand, vallavolikogu haridus- ja kultuurikomisjoni esimees Toomas Kivend, sotsiaalkomisjoni esimees Ülo Karpov, OÜ Olme juhataja Arvo Kann, Reola kultuurimaja juhataja Silvi Neps, Ülenurme valla konstaabel Kristjan Parveots, Kodukultuuri Seltsi Tõrvandi nimel tervitas Mare Rajamäe, „Oleviku“ ja Ülenurme Käsitööseltsi ning Ülenurme segakoori nimel lausus kevadtervituse allakirjutanu. Raamatukogudest oli esindatud Tõrvandi, selle juhataja Liivi Paumetsa tervituse järel luges Aime-Laine Kahk kohalolijatele kauni kevadise luuletuse. Endine meteoroloog Helve Härmask tõi kuulajatele saabunud kevade ilmaennustuse siiasamasse kätte. Korraldajatele ja kohaletulnutele osutatud lugupidamisavaldusena võib võtta valla revisjonikomisjoni esimehe Aleksandr Suvorovi ning Ülenurme Konsumi juhataja tervitust, kes olid ise küll haigestunud, ent andsid oma head soovid Kersti Leisi kätte kohaletulnutele edastamiseks. Ülenurme Pere- ja noortekeskuse nimel olid häid sõnu ütlemas veel noored tervitajad vabatahtlik Valerija Strelovskaja, Siim Parisoo, beatboxi tervitus Cubalt võttis aga nii mõnegi vaimustunult „Wou!“ hõiskama.

Kodukant Tartumaa juhatuse esimees Külli Pann ja koordinaator/kogukonna arengu konsulent Priit Laineste tõid tervituse, mis sai hiljem korraldajatelegi üllatuseks – esmaspäevases „Reporteris“ näidati klippi ülenurmelaste öisest kevadüritusest kogu vabariigi televaatajatele ja telerahvas pidas tarviliseks seda uudist veel reedelgi korrata. Ülenurme oli taas nähtavaks tehtud ja üllatuslikku ja positiivset tagasisidet jõudis selle kohta koguni pealinnast ja isegi võhivõõrastelt inimestelt: „On teil seal Ülenurmes vast rahvas! Sügavas öös tulevad kokku, laulavad ja lustivad! Meie tulime esmaspäeval pahuratena tööle – ja siis keegi veel kohmas möödaminnes, et näh, täna öösel mingi kevad tuli…“

Vallamaja kõrval kasvava lehise külge jäi sellest ööst taas kevadisi pesitsejaid ootama linnupuur, mille valmistanud Osvald Pähno ja mille Rain Härmits pealtvaatajate ärevil pilkude all puu külge kinnitas. Uhti kõrtsi perenaine Kai Paks lausus tervitused, aga lauale oli rivistatud ka kõrtsi tervitusnaps, koduküpsetatud leib ja hääd hapukurgid. Tervituslausumiste ja –laulude lõpus toodi lauale OÜ-s Sapo Karri valmistatud suured ja sädemeid pilduvad tordid ning siis jätkati juba laudade ümber üksteisele kaunist kevade algust soovides.

Korraldajapoolne tänu veel Vello Kansveinile heli ja valguse korraldamise eest, Ülenurme Vallavalitsuse rahvale kõigekülgse koostöö eest. Kõige suurem tänu siiski korraldajale, MTÜ-le „Õnnemaa“ ja selle eestvedajale Kersti Leisile, kellel jätkub jaksu ja tarmukust koduvalla rahvale helgeid elamusi pakkuda ning sellesse tegevusse sujuvalt teisigi huvilisi kaasata.

Kui kevad oli vastu võetud, käisin järgmisel päeval vallamajas küsimas, kas leidus ehk keegi, kes öörahu rikkumise pärast kaebust tõstnud või siinses majas kurtmas käinud. Mitte alati ja mitte kõigile ei meeldi ju, kui keegi kuskil midagi pisut tavapäratut ette võtab. Oli suur rõõm näha vallaametniku eitavat pearaputust. Pikaleveninud ning lõpuks kuidagi raskelt rusuvana mõjunud talv on otsa saanud, Ülenurme rahvas on sel puhul ühel meelel rõõmustanud ja see on taas üks neid hetki, mil oma koduvalla rahva üle siirast ja eriliselt hingesooja rõõmu võib tunda. Aasta pärast saabub taas uus kevad – kevade tervitamise komme on väärt, et seda elus ja alles hoida!