Igal aastal tuleb kevad pisut teisiti ja taas ikka samamoodi: kevadine pööripäev toob soojemad ilmad ja rohkem valgust, lumi sulab ja äratab talveunest looduse.

Kevadet võetakse vastu erinevalt

Hispaanias, Sevilla nädalase kevadfestivali ajal, mis algab poole miljoni väikese küünla süütamisega, toimuvad laulude ja tantsudega rongkäigud, kus näeb hobukaarikuid, flamenkokleitidesse riietatud naisi ja festivali lõppu tähistavat ilutulestikku. Jaapanis peetakse õitsvate kirsipuude all laulude ja tantsude saatel piknikku, mida kutsutakse hanamiks. Indias tähistatakse kevade algust pöörase värviloopimispeoga, mille käigus saavad kirjuks nii inimesed, loomad kui ka majad.

Meil on kujunenud suuremaks kevadpeoks Tallinna päeva tähistamine 15. mail. Ajalugu ja linnakodanikke väärtustavad pidustused toimuvad sel aastal kümnendat korda, pakkudes ulatuslikku ja eripalgelist kultuuriprogrammi. 

Teeme oma linna korda

Enne pidustusi tuleb aga linn korda teha. Tuleb pesta puhtaks tänavad, riisuda rohealad, koristada ka see praht, mis talve jooksul hoolimatu inimtegevuse tagajärjel tekkinud, ning istutada lilled. Et sellega toime tulla, korraldatakse Tallinnas juba aastaid heakorrakuud, mis tänavu kestab 14. maini.

Kevadiste koristustööde suurust väljendavad tõsised numbrid: Kesklinnas on sel aastal hoolduslepinguga puhastuses 1 801 500 m2 haljasmaid ja parke, 1 477 200 m2 teid ning 717 800 m2 teeäärset haljasmaad. Ühekordse koristusega alasid on meil ca 45 000 m2 ning lisaks veel Aegna saare rannajoon ja lõkkeplatsid.

Abiks linnakodanikele koostas Tallinna Keskkonnaamet infovoldiku "Heakorra ABC", kust on võimalik leida ülevaatlikku infot selle kohta, kuidas heakorrastada koduümbrust, kuhu pöörduda, kui on linna heakorda puudutavaid küsimusi, ning millised on linna haljasalade kasutamisvõimalused.

Kevadiseks suurkoristuseks on teretulnud iga abikäsi. Juba aastaid on heakorrakuu talgutel kaasa löönud mitmed kodanike ühendused ja asumiseltsid, kelle osa koduümbruse korrastamisel on olnud tõhus. Meie linna jätkusuutlikkus peitub inimestes, kelle jaoks kodu ei lõpe mitte korteri või maja välisuksega, vaid kes mõtlevad kogu linnaruumi heakorrale.

Hooliv linlane saab olla mitmel moel

Näiteks rohealasid on võimalik hoida igaühel. Autot parkides võiks arvestada, et puutüve lähedale ei ole soovitav parkida, sest autod tihendavad kunstlikult pinnast ja koormavad puujuuri ning puudel on raskem vett ja õhku mullast kätte saada.

Lemmikloomaomanikud peaksid negatiivse suhtumise ärahoidmiseks oma lemmikuid linna-ruumis kontrolli all hoidma ja kõik loomade tegevuse jäljed  ära koristama. Kilekotti pakitud väljaheited tuleb visata lähimasse prügikasti.

Avastades katkise mänguväljakuelemendi andkem sellest teada telefoninumbril, mis on paigaldatud mänguväljaku infosildile.

Kutsun üles kesklinlasi osalema heakorrakuu talgutel ja olema ka igapäevaselt hooliva linnakodaniku tiitli väärilised. Teeme linna korda üheskoos!

Harju tänava puhkeala saab korda

Heakorrakuu raames rõõmustab Kesklinna valitsus linlasi Harju tänava puhkeala korrastamisega. Kirjanike maja ees asuv Eduard Vilde monument, mis kujutab endast avatud raamatut, ning seda ümbritsev plats (autoriteks arhitekt Allan Murdmaa ja skulptor Albert Eskel) on aastatega nii ilmastikumõjudes kui ka vandaalide käe läbi kannatanud ning vajavad remonti ja värskendamist. Monumendil on tarvis vahetada purunenud plaadid, taastada teksti lõigud ajaloolisest triloogiast "Mahtra sõda", "Kui Anija mehed Tallinnas käisid" ja "Prohvet Maltsvet", puhastada aja jooksul algse värvuse kaotanud kivipind, vuukida vahed, puhastada pronksbareljeef. Monumenti ümbritseval platsil vahetatakse purunenud sillutisplaadid, taastatakse Nõelasilma tänava poolsed paekivist tugimüürid, uuendatakse püsihaljastus, restaureeritakse massiivsed lillevaasid, taastatakse istepingid, vahetatakse prügiurnid.

Vilde monumendi restaureerimine ja haljaku  korrastamine lisab väärtust Vabaduse väljakut ja Raekoja platsi ühendavale Harju tänavale ning linnaruumi moodustub ühtne tervik, mis ühendab keskaegseid hooneid, hilisemat arhitektuuri, nõukogudeaegseid ruumilahendusi ja modernset rek-reatsiooniala.

Ees ootab kultuurisuvi

Kesklinna ootab ees mitmekülgne kultuuripealinna programm. Juba mai lõpus avatakse Kultuurikilomeeter ja traditsiooniline Tallinna Lillefestival, toimub pärimuskultuuri festival - laulu- ja tantsupidu "Slaavi pärg".

28. mail algavad teatraalse rongkäiguga XXX Tallinna Vanalinna Päevad - juubelipäevad, mille kestel kohtume väljapaistvate esinejate ja sündmustega.

Kevad südametesse!