Võrdselt laulupidudega jätkub Eestis võistulaulmise traditsioon pisematest lauljatest suuremateni välja. Konkursside-festivalide eesmärk on koorilaulu populariseerimine, kollektiivis ühtsustunde kasvatamine ja kogemuste vahetamine teiste kooridega. Võib kindel olla, et viimase 20 aasta jooksul toimunud lastekooride festivali tulemusena on võimekatest laululastest saanud hinnatud lauljad noorte- ja täiskasvanute koorides.

Taas kord on kätte jõudnud aeg, kus väikelinna Türi tänavad ja pargid, koolimajad ja kultuurimaja täituvad noorte lauljatega. Mai algul võõrustab kevadpealinn taas vabariigi lastekooride paremikku, kes konkursikogemuse abil üksteiselt mõõtu võtavad. Seekord on laste keelel ja meelel Mart Saare viisid. Helilooja sünnist möödub 130 aastat ja kelle loomingust tuli valida üks kohustuslik laul.

Osavõtvaid lastekoore on registreerunud üle Eesti 25 enam

kui 800 lauljaga. Kooride etteasteid hindab rahvusvaheline žürii

koosseisus Aira Birziņa Lätist, Annelii Traks, Kadri Hunt, Anne Kann ja Indrek Vijard. Lisaks konkursile toimuvad 4. mail festivalikontserdid koolides - Roosna-Allikul, Laupal, Väätsal, Retlas.

Kell 13 esinevad Türi Kolledži saalis festivalikoorid ning õhtul

kell 19 laulavad Paide Püha Risti kirikus ETV lastekoor ja Ellerhein. Samal ajal astuvad Türi Püha Martini kirikus üles lastekoorid Kuusalust, Virumaalt, Riinimanda ja Musamari.

5. mail külastavad dirigendid ja kooride esindused paika, kus asub esimese laulupüha mälestuskivi. Kell 10.30 algab Kooli par-gist rongkäik lauluväljakule, kus toimub festivali pidulik lõpetamine.

Ürituse korraldajad on Eesti Kooriühing, Türi Vallavalitsus, Türi Kultuurimaja, Türi Põhikool, Türi Ühisgümnaasium ja Järvamaa muusikaõpetajad.

Tänapäeva ühe tuntuima laste- ja noortelaulude autori Piret Ripsi laulusalm ütleb tabavalt:

Laula elu ilusaks, laula,

laula maailm mõnusaks, laula,

laula mured minema, laula,

rõõmuviisid veerema, laula!"

Tere tulemast siit nurgast - Saaremaalt, Läänemaalt, Harjumaalt, Raplamaalt, Järvamaalt - ja sealt nurgast - Pärnumaalt, Ida-Virumaalt, Lääne-Virumaalt, Viljandimaalt - keskpõrandale, Türile, kokku!

Head võõrustajad! Ootame maikuu esimesel nädalavahetusel kõiki huvilisi arvukalt kontserdipublikuks ja osa saama noorte rongkäigust!