Õppus oli senisest  rahvusvahelisem, juba varem osalenud Läti jalaväekompanii ja Leedu luurerühma kõrval osalesid õppelahingutes Ühendkuningriigi jalaväekompanii, Belgia õhutõrje raketirühm, Poola lendurid kolme ründelennuki Su-22-ga ning episoodiliselt ka praegu Balti õhuruumi turvavad prantsuse piloodid kahe hävituslennukiga Mirage F1. Kevadtorm 2013 oli jagatud kolme etappi: ümberpaiknemine, koostegevusõpe ja lahinguülesannete täitmine. Kevadtorm viidi läbi peamiselt kaitseväe keskpolügooni aladel Kuusalu vallas ja Kadrina valla loodeosas. Sealt liikusid üksused läbi Tapa, Albu ja Aegviidu valla Anija valda. Õppus hõlmas ka Jõelähtme ja Raasiku valda ning Loksa ja Tallinna linna.

Kaitseliidu ülema sõnul oli Kaitseliidu üksuste tegevus tänavusel Kevadtormil tunnustustvääriv. „Mitte ainult teie oskused ei olnud muljetavaldavad, vaid ka see, mida te välja näitate - see on kaitsetahe, tunnistus sellest, et Eestit ollakse valmis kaitsma," ütles brigaadikindral Meelis Kiili.

Kevadtormi üldjuhi maaväe ülema kolonel Artur Tiganiku sõnul täitis õppus kõik eesmärgid. Ta tänas õppuse piirkonnas elavaid inimesi ning õppuse läbiviimisele kaasa omavalitsusi ja ettevõtteid ja kinnitas, et Eesti on jälle natukene kindlamalt kaitstud.

Foto: Hilleri Treisalt

Loksalased olid Kevadtormi lahingutest väga huvitatud

Loksalased said sõjalist õppetegevust jälgida 21. mail. Kuigi sõdurid olid kohal juba varem ning tekitasid linnarahva seas elevust, siis tõelised lahingud algasid Loksal 21.mai hommikul. Lahingutegevus toimus Loksa sadama ja Tallinna tänava vahelisel alal. Lahingutegevuse käigus toimetas mereväe laev Loksa sadamasse Kaitseliidu kompanii, kes pidi puhastama Loksa linna vastase üksustest.

Linnarahvale ja -külalistele andis Loksa Kultuurikeskuse juures kontserdi Kaitseväe orkester, lisaks sai Loksa Kultuurikeskuses vaadata Kevadtormi lastejoonistuste võistluse töid. Tänavu laekus Harju- ja Lääne-Virumaa kooliõpilastelt 483 joonistust 21 koolist. Kaitsevägi korraldab Kevadtormil joonistusvõistlust igal aastal ning ootab osalema õppuse piirkonna koolide õpilasi.

Eriti suur huvi oli Loksa sadamas olnud kolme mereväe laeva vastu, nendega sõideti tutvuma kaugemaltki. Loksa sadamas oli võimalik külastada miinijahtijat Sakala, staabi- ja toetuslaeva Tasuja ning patrull-laeva Ristna.

Samuti sai Loksa Kultuurikeskuse ees tutvuda Eesti Kaitsetööstuse Liidu toodangu väljapanekuga ning noori huvitas ka Eesti Kaitseväe Värbamiskeskuse telk. Linnarahva seas andis aga veel mitu päeva hiljemgi kõneainet lennuk, mis lendas väga madalalt üle linna. Loksalased suhtusid õppustesse aga väga mõistvalt ning pigem oldi arvamusel, et hea, et meil midagi sellist toimus.

Pärast õppelahingute lõppu alustasid õppusel osalenud kaitseväelased kasutatud maa-alade korrastamist. Kevadtorm lõpetati õppusel osalenud üksuste rivistusega Kuusalu staadionil.

Foto: Hilleri Treisalt

Foto: Tõnu Noorits