Selleks uuriti kaitseliidu Pärnu maleva noorteinstruktorilt nooremleitnant Rait Vaenolt täpset tegevusplaani, kuidas noorte tegevus käivitada. Eilsele tutvumisloengule paluti ka Kihnu kooli õpilased ja kui vallavanem tutvustava tunni järel lastelt küsis, kes tahab saada noorkotkaks, tõstsid saalis käe pea kõik poisid ja noormehed. „Laste tahe on olemas, seega tuleb tegutsema hakata,“ ütles Saare.

Rait Vaeno tunnistas, et võtmeküsimus on leida täiskasvanud juht, kes oleks valmis end kaitseliidu noorteorganisatsioonide tegevusega kurssi viima. Et see õnnestuks, lubas Rait Vaeno, et juba selle aasta jooksul tulevad Kaitseliidu Pärnumaa malevas tegutsevad noortejuhid veel Kihnu ja aitavad seal läbi viia organisatsiooni tutvustava paaripäevase laagri. „Nii saavad lapsed kogemuse ja nendega koos olevad täiskasvanud julguse ja innustuse tegevusega jätkata," pakkus Vaeno. Ta kinnitas, et alustava rühma juhile pakutakse maleva poolt igati tuge ja täiendõpet ning nõu.

Kui noorte osas olid tegutsemisplaanid paigas, arutleti edasi Kihnu kaitseliidu rühma moodustamise võimalustest. Samuti juba kaitseliitu kuuluv volikogu esimees Paal Põlluste selgitas, et suurem huvi on merekaitsega seotud väljaõppe ja tegevuse vastu. Samuti korrakaitse ja abipolitseinike koolitamisega seotud teemad. Et saarel on ka probleeme õnnetuste korral kiire esmaabi võimaldamisega, oleks oluline tõsta Kaitseliidu kaudu ka inimeste esmaabi alaseid oskusi ja teadmisi.

Vesteldes Kaitseliidu peastaabi operatiiv- ja väljaõppeosakonna töötaja major Viktor Lillepruuniga täpsustati tegevuskava, kuidas ühes regioonis Kaitseliidu tegevuse, rühma moodustamise alustamine käib. "See polegi pelgalt huvi ja uudishimu, vaid teatud oskuste ja teadmiste järele (nagu mere- ja korrakaitse) on saarel elamise omapära tõttu reaalne vajadus, siis tahame tegutsema hakata," ütles Põlluste.

"Paraku on tõsi, et Eesti äärealadel elades, riiklikult tagatud abi jõuab siia suure viivitusega või puudulikult, seega tuleb leida ise võimalusi elanike ja saare turvalisuse tagamiseks," tõdes vallavanem Saare. "Ehkki see ei saa ega tohi asendada riiklikke teenuseid," lisas ta tõsiselt.