Aga mitte sildade ja suurte hoonetega, vaid väikebetoontoodetega - betoonplaadid, trepid, pingid, lauad, prügikastid, aiavaasid ja -skulptuurid jne. Kõik tooted on välja mõeldud ja disainitud ise, selleks on firma palgal disainer. Ja toodete nimekiri suureneb aasta- aastalt. Umbes paarkümmend uut toodet igal aastal, arvutab Rain Sinimaa.

Tegu on algusest peale olnud Eesti kapitalil põhineva firmaga. Ja et me isegi end, eestlasi, kujutame tihti pikalt mõtlevate ja rahulike inimestena, on samamoodi arendatud ka Kiili Betooni.

"Samm-sammult, mõistlikult," kirjeldab ettevõtte juhataja arengustrateegiat. Siiani on strateegia töötanud - suurenenud on töötajate arv, kasvab käive ja toodete valik. "Suures meedias", nagu ta ütleb, end ei reklaamita. Parim reklaam on see, kui naabrimees ütleb naabrimehele, et seda tasub osta.

Loomulikult on kasu ka kodulehest, nii on Kiili Betooni õuele Kurnas jõudnud kliendid ka Soomest ja Rootsist.

Aiad ja ostukeskused

Kogu toodang valmib firmas käsitööna. Kuigi neid kahte - betoon ja käsitöö - tavamõtlemises tihti just kokku ei viida, annab see ettevõtte toodangule vajaliku omapära, ütleb Rain Sinimaa. Ühe väiksemat mõõtu ja kaalu toote, näiteks betoonplaadi tegemiseks kulub kaks ööpäeva ehk 48 tundi tööd.

Toode on kaetud graniitkillustikuga, sest see materjal on Sinimaa sõnul kõige vastupidavam. Olenevalt graniidi värvusest ning sellest, kui keeruline seda saada on, on ka hind erinev. Eksootilisemad värvid, nagu roheline ja roosa, muudavad toote kallimaks.

Toodetakse Eesti turule. Suure osa toodangust tellivad eramaja või suvila omanikud, kellel on oma aed. Olulise osa Kiili Betooni käibe kasvust moodustab ka uute kaubanduskeskuste ehitus, kuhu tellitakse treppidele katteplaate, prügikaste, disainitud teetõkkeid jne.

Ka Kiili vallamaja ees asuvad disainitud teetõkked on Kiili betoonmeistrite toodang. Lisaks n-ö standardtoodangule tehakse töid ka eritellimusel. Hind pole sel juhul kliendile kallim, kinnitab ettevõtte juhataja.

"Inimeste maksujõud on kasvanud," toob Sinimaa veel ühe põhjuse, miks ettevõte on suutnud aasta-aastalt käivet kasvatada.

"Masuaeg meid väga ei mõjutanud, kuivõrd oleme stabiilse kasvuga ja tulime sellest asjast väga hästi välja. Me ei muutnud strateegiat ka buumiajal, ei laienenud äkiliselt, jäime kahe jalaga maa peale."

Konkurentsi turul on ja isegi palju. Taolist toodangut pakuvad paljud firmad Ida-Virumaalt ja Tallinnast.

Hind püsib ja püsib

Üks huvitav fakt on Rain Sinimaal veel välja käia - viimase kuue aasta jooksul pole oma toodetel hinda tõstetud.

"Kui puidutööstuses on viimase 10 aasta jooksul hinnatõus olnud üsna meeletu, siis killustiku, liiva ja betooni puhul on hinnatõus jäänud minimaalseks, inflatsiooniga võrreldavaks," selgitab ta. "Seetõttu on ka ostjaid rohkem olnud, et hind ei kõigu nii palju nagu metallil ja puidul."

Nagu ehituses, on ka betoonimeistrite töö hooajaline - talvel on vähem tööd, suvel tuleb see-eest töötajatel teha lisatunde.

"Talvel ei saa trepiplaate paigaldada, tootmine on raskem ja kulukam," räägib Sinimaa. "Suvel, vastupidi, oleme jälle tööga ülekoormatud."

Tänavune soe talv aga tähendab, et tööd on tehtud täisvõimsusega.

"Teisalt on selline vaiksem aeg, 3-4 kuud, hea, sest saad keskenduda uute toodete arendamisele," ütleb ettevõtte juhataja talve kohta.

Kui eestlase pikka mõtlemist sai eespool juba mainitud, siis kehtib see ka Kiili Betooni klientide puhul "Enamasti ärkab eestlane jaanipäeva paiku, et vaat, oleks kalmistupiirdeid vaja," toob juhataja näite.

Kuigi eestlaste kasvav aiahuvi aitab ka Kiili Betoonil kasvada, siis lõpmatuseni see ei kesta. Mingil hetkel jääb Eesti turul nõudlus väiksemaks. Seetõttu on Kiili betoonmeistrid vaatamas väljapoole. "Püüame tasa ja targu välisturgudel vaadata, kuidas toodang vastu võetakse," ütleb Sinimaa. "Siiani on meie toodangut vahendatud Soome ja Rootsi. Arenguvõimalusi on seal palju, sest hinnavahe on praegu Eestiga võrreldes lausa kolme-neljakordne."
______________________________________________

Kiili Betoon OÜ

  • Loodud aastal 1998, omanikuks eestlane.
  • Asub Kurna ristmiku lähedal.
  • Ettevõtte aastakäive on ca miljon eurot.
  • Tööandjaks ca 30 töötajale, kellest umbes pooled on Kiili valla elanikud.
  • Tootevalikusse kuuluvad betoonplaadid, trepid, pingid, lauad, prügikastid, aiavaasid ja -skulptuurid jne.
  • Suurimad tööd: Tallinna Tehnikaülikooli õuemööbel; Tallinna Sadama õuemööbel (istepingid, vaasid, teetõkked); Saue Noortekeskus; Ülemiste liiklussõlme tehtud suured betoonkerad, Nõmme turuhoone purskkaev.