Vastavalt kohaliku omavalitsuse üksuse finantsjuhtimise seadusele (KOFS) koosneb eelarve põhitegevuse tulude, põhitegevuse kulude, investeerimistegevuse, finantseerimistegevuse ja likviidsete varade muutusest. Selle jaotuse järgi on järgnev ülevaade ka 2013. aasta eelarvest.

Tulud kasvavad

Põhitegevuse tulud kasvavad võrreldes 2012.aastaga 1,5% ehk summas 244 594 eurot, millest põhiosa tuleb maksutulust. Viimasest moodustab tulumaksu tulu ligi 80%, mille kasvuks oleme arvestanud 3,5%. Eelarve menetlemisel olime jätkuvalt konservatiivsed ning tulumaksu tulu arvestamise aluseks olev nominaalpalga kasv on meie arvestustes väiksem kui rahandusministeeriumil.

Tulumaksu tulu prognoosi on eelarves kergitanud omavalitsustele laekuva tulumaksu osa suurenemine 0,17% võrra, millega kompenseeritakse maamaksu kaotamist eluaseme aluselt maalt. Viimased aastad on maamaksu tulu olnud stabiilne ja muutumatu tululiik, mis käesoleval aastal väheneb maksumuudatuse tõttu ligi 40%.

Kahjuks ei kompenseeri tulumaksu protsendi tõus maamaksust saadavat tulu kaotust ja seega jääb meil saamata võrreldes eelmise aastaga ligi 40 000 eurot maksutulu.

Põhitegevuse kulud eelarves kahanevad võrreldes 2012. aastaga absoluutsummas 339 000 eurot ehk 9,6% võrra, kuid see johtub rahandusministeeriumi ettepanekust kajastada Kiili Varahalduse Sihtasutusele antavat toetust finantseerimistegevuse all, ning reservfondi maht on väiksem kui varasematel aastatel, vabad vahendid kajastuvad kassajäägis.

Sisuliselt põhitegevuse kulud siiski kasvavad, kuid seda objektiivsetel põhjustel. Suurenevad personalikulud ehk tõusevad palgad Kiili Gümnaasiumi pedagoogidel, lasteaia ning kunstide kooli õpetajatel. Lisaks sellele on arvestatud elektrikulu ja soojusenergia kulu kasvuga. Üldised valitsemissektori kulud on jäänud samaks ning valitsuskulusid oleme suutnud isegi vähendada.

Raha teedele

Investeerimistegevus jätkub sama intensiivselt kui eelmisel aastal. Kui varasematel aastatel rõhusime lasteaiakohtade loomisele, siis käesoleval aastal investeerime kooli juurdeehitusse, et mahutada üha kasvavat õpilaste hulka.

Oluline osa investeeringutest läheb taristusse. Eelmisel aastal alustatud kruusateede renoveerimise programm jätkub, panustame Luige tänavate taastamisse seoses ÜVK tööde valmimisega ning loomulikult valmib kevadel kergliiklustee. Lisaks tuleb ka valla arengukavas kajastatud kõnnitee ehitus Kiili alevisse Lasteaia tänava äärde.

Kogu investeerimistegevuse maht on 1 041 001 eurot, millest läheb ligi 60% Kiili KVH omaosaluse suurendamiseks, et viimane saaks realiseerida kogu ÜVK projekti.

Lõpetuseks võib öelda, et viimaste aastate eelarve kulude kontrolli all hoidmine tänu tugevale finantsdistsipliinile ning maksutulude hea laekumine loob kindlustunde, et käesolevaks aastaks tehtud prognoosid ja kavad realiseeruvad. Jätkuvalt vähendame valla netovõlakoormust ning tõenäoliselt vastab see KOFS-i nõuetele käesoleva aasta lõpuks.

Lähemalt saab Kiili valla eelarvega tutvuda valla kodulehel.

_______________________________________________________________

Kiili valla tähtsamad investeeringud aastal 2013

Kiili gümnaasiumi juurdeehitus.

Kergliiklustee kuni Rätsepa teeni lõpetamine.

Kõnnitee Kiili alevis Lasteaia tänava ääres.

Renoveerimistööd Paali-Siimu, Nabala-Patika ja Siberi- Sillaotsa teedel.

Põllu tänava renoveerimine Luigel.

Küttimi tee renoveerimine.

Tänavavalgustustööd Rätsepas ja Metsa-Allika tänaval Kiilis.