Vallavanem Valeri Kukk ja arendusnõunik Aimur Liiva andsid üle tunnustuse neile, tänu kellele on Kiili vald parem koht elamiseks. Valla ülesehitamise eest selle algusaastail tänati Ardo Niinret, Edith Roosve'd, Kalev Ollot ning Heljo Vahtramäge. Panuse eest valla ajaloo kogumisel ja üles tähendamisel tunnustati Koidula Ameerikas't ja Valdu Nellist. Panuse eest valla ajaloo- ja loodusväärtuste ees seismisel tänati Salme Väljatagat ja Tanel Otsa.


Kiili vald tähistas 20. aastapäeva. Kiili Leht küsis sel puhul, millisena nähakse valda praegu ning milline võiks vald olla kümne aasta pärast.

1. Milline on Kiili vald aastal 2013? Kellel on siin hea elada?
2. Milline on Kiili vald aastal 2023 ehk kümne aasta pärast?

KÜLLI JOONSON
KIILI ETTEVÕTJATE LIIDU JUHATUSE ESIMEES
1. Julgen öelda, et Kiili vallas on hea elada. Meile meeldib ennast võrrelda ja seda tehes on näha, et teiste omasuguste hulgas oleme teinud lühikese ajaga suuri samme. See, kas elu on hea või halb, ei sõltu siiski niivõrd võimust ja valitsemisest kui igaühest endast. Arvan, et Kiili vallas on täna hea elada sellel, kes leiab ise võimalikult palju võimalusi eneseväljenduseks, mis on omakorda pidevas arengus ja muutumises, seda siis kas sõpruskonna, spordi, lugemisvara läbi või panuses kogukonda või valla arengusse. Ja tunneb seeläbi elust rahuldust. Kiili vald pakub selleks küllalt võimalusi. Me vajame rohkem rahulikku, rõõmsat meelt ja kindlamat usku iseendasse. Tolerantsust.
2. Kiili vald on justkui Tootsi ees laiuv Ülesoo talu, kus tehtud on palju, aga teha on ikka veel tohutult. Mulle meeldis kellegi ütlemine, et Kiili vald võiks tulevikus olla midagi väikese Monaco taolist. Siin võiks olla arenenud kõrged keskkonna, taristu ja turvalisuse standardid. Motiveeriv keskkond ettevõtlusele, investoritele, teadusasutustele ning seeläbi kalduks tasakaal väärtuslike töökohtade osas pealinnast Kiili valla suunda. Siiski, et teada saada, milline on Kiili vald aastal 2023, tuleks iseendilt mõndagi küsida. Mida me soovime saavutada? Millisena tahame näha oma tulevikku Kiilis? Arvan, et enamjaolt on meil kõigil vastus sarnane: tahame hästi elada. Kui me mõtleme ühtemoodi, siis peaksime suutma leida ühiseid eesmärke seda enam, et meid on üsna väike arv. 

Vallavanem Valeri Kukel on au teha sünnipäevatorti esimene lõige. Foto: Kadi Kroon-Laur

VALERI KUKK
VALLAVANEM
1. Meil on lasteaed, gümnaasium, kunstide kool ja rahvamaja. Meil saab kõik põhilised teenused kätte kohapeal. Täna ei jätku veel kõikidele lasteaiakohti, kuid olukord paraneb iga aastaga, kooli juurdeehitusega mahuvad lapsed kõik ilusasti kooli. Mõnes uusarendus piirkonnas ei ole teed sellises korras nagu nad võiksid olla.
Ma arvan, et täna on kõigil Kiili vallas hea elada, kuid kindlasti tuleb jätkata keskkonna parendamist.
2. Kiili vald on veidi suurem elanike arvu poolest kui praegu, kuid siiski oluliselt väiksem kui naabervallad. Kiili vald torkab silma hea infrastruktuuri, kogukonna tunnetuse ning valmisoleku ja võimekuse poolest vajadusel viia ellu muutusi positiivses suunas.

SIRLE MARIPUU
KIILI LASTEAIA RÜHMAÕPETAJA
1. Aastal 2013 on Kiili vald ära teinud palju selleks, et noortel peredel oleks soov siia tulla ja siin elada. Lastel on olemas võimalused õppida ja lasteaias käia. On mõeldud ka inimeste vaba aja veetmise peale, kohapeal olemas sportimisvõimalused ja erinevad huviringid. On tehtud teid korda, et oleks parem liigelda. Teede kordategemisel on veel muidugi palju teha.
Olemas võiks olla Kiili alevikus mingi söögikoht ja bussiühendus erinevate lähiümbruse kohtadega nagu näiteks Jüri alevik. Tänavavalgustusi võiks rohkem olla.
2. Aastal 2023 on laste sündivus on langenud, seega lasteaed pole nii suur kui praegu, vallarahva keskmine vanus on ka kindlasti kõrgem. Kindlasti tuleb rohkem panustada, et noored vallas püsiks ja juurde tuleks. Vanema elanikkonnaga tuleb kindlasti tegelda rohkem. Ei oskagi väga ette kujutada, milline võiks olla. Olen ainult 7 aastat elanud Kiili vallas ja sellest 2 aastat olnud rohkem valla elu ja inimestega kursis.