Kiili Leht küsis tekkinud olukorra kohta Kiili vallavolikogu esimehelt Mihkel Rebaselt.

Kui tõsised on Teie hinnangul süüdistused, mida prokuratuur on vallavanemale esitanud? Kas tagasiastumine oli õige otsus?
Süüdistused on kahtlemata väga tõsised, sest mulle teada olevalt on esitatud kahtlustus nii omastamises kui ka tehingus iseendaga, milles kasu saaja on olnud Valeri Kukk. Tehing iseendaga tähendab antud kontekstis seda, et vallavanem on väidetavalt sõlminud lepingu oma firmaga ja omastamine seda, et tellitud töö ostuhind ja tegelik hind ei lange kokku. Seetõttu oli tagasiastumine õige otsus.

Millal saab Kiili vald uue vallavanema?
Uue vallavanema valimine on planeeritud 20. novembri volikogul. Kes saab vallavanemaks, on täna veel raske öelda, sest praegu käivad intensiivsed konsultatsioonid nii koalitsiooni sees kui ka opositsioonis ja mõnevõrra ka osapoolte vahel. Loodan, et volikogu suudab järgmisel istungil vallavanema valida, sest käimas on 2015.aasta eelarve koostamine ning volikogu, vallavalitsus ja Kiili vald tervikuna vajavad töörahu.

Saan aru, et tegu on üsna vana juhtumiga (leidis aset rohkem kui aasta tagasi). Miks ei märgatud seda siis?
Ma ei ütleks, et tegu on vana looga. Revisjonikomisjon tegi oma rutiinset kontrollimistööd ja tegi seda väga hästi, leides eelmise aasta asjade hulgast kahtlase tehingu. Ootamatu oli see, et ilmselgelt oli ka politsei juba mõnda aega sama juhtumiga tegelenud. Aga lõpptulemus oleks ikka sama olnud, sest seadusest tulenevalt kavatses komisjon politseid teavitada. Ma ei püüa asju tagantjärele ilusamaks rääkida. Revisjonikomisjoni kuulub üks esindaja kõigist volikogus esindatud parteidest ja valimisliitudest, seega on välistatud n-ö asjade kinni mätsimine. Miks ebaseaduslikku tegevust vallamajas kohe ei märgatud, see on muidugi analüüsikoht. Oleme praegu vallavalitsusega kokku leppinud, et vastavad protseduurireeglid vaadatakse üheskoos üle ja kui vaja, siis tehakse muudatusi.

Kas olete rääkinud ka Valeri Kukega ning mis on tema selgitus Teile kui volikogu esimehele?
Jah, olen. Kui revisjonikomisjon avastas nimetatud tehingu, mis ilmselgelt viitas võimalikule korruptsioonijuhtumile, siis kohtusin vallavanemaga. Kuna selgitused ei olnud piisavalt ühemõttelised, siis kohtusime veel. Kuna otseseid ja kaudseid tõendeid aina kogunes, siis kutsusin kokku erakorralise koalitsioonikoosoleku, sest vallavanema tööandja on volikogu kui kollektiivne organ. Koosolek otsustas, et vallavanem peab oma volitused peatama ja asjad omal initsiatiivil politseiga selgeks rääkima. Vallavanem oli otsusega nõus, aga politsei oli kiirem ja juba järgmisel päeval olid nad vallamajas ning päev hiljem astus Valeri Kukk vallavanema kohalt tagasi.

Millised on meeleolud volikogus– kuidas suhtuvad juhtumisse koalitsiooni ja opositsiooni saadikud?
Volikogu on tõsine ja natuke pinges, mis on ka loomulik. Seadused on antud küsimustes piisavalt selged ja kui uurimisorganid leiavad, et on toimunud seaduserikkumine, siis sellega on ka moraalne hinnang antud. Ma ei tea opositsiooni koosolekute sisu, aga koalitsioonis on juhtum piisavalt läbi arutatud, ja otsus, et vallavanem peab oma tegevuse peatama, oli vaid korrektne väljend olukorras, kus uurimine veel käib, aga väljendab ometi ühemõtteliselt meie negatiivset hinnangut.

Aasta tagasi ütlesite Kiili Lehele, et olete volikogu esimehe ametis aasta. Nüüd jätkate samas ametis – kas Teile tehti ettepanek jätkamiseks?
Koalitsioon leppis pärast valimisi kokku, et mina olen volikogu esimees ühe aasta ja siis annan teatepulga edasi. Sügisel paningi volitused lauale, aga üle anda ei õnnestunud, sest volikogu aseesimehe töö- ja elukorraldus on sedavõrd muutunud, et ta ei pidanud võimalikuks ülesande vastuvõtmist. Koalitsioon tegi mulle ettepaneku jätkata, olin nõus ja püüan olla usalduse vääriline.

Valeri Kuke pöördumine

Austatud Kiili valla elanikud. Esitasin Kiili vallavolikogule oma tagasiastumise palve, mis ka viimasel volikogu istungil rahuldati. Ma vabandan, et olen teid alt vedanud ning ei saa jätkata valla juhtimist ja arendamist teie poolt soovitud suunas.

Olen püüdnud valda juhtida võimalikult avatult ja demokraatlikult, tugevdades valla finantsvõimekust ning arendades meie valda vastavalt muutuvatele vajadustele ning kasvavatele nõudmistele. Kuid juhtides olen eksinud seaduse vastu, mis võib olla küll vormiline, kuid see on andnud politseile põhjuse esitada mulle kuriteo kahtlustuse.

Johtuvalt sellest ei pidanud ma eetiliselt õigeks enam jätkata vallavanemana. Usun, et minu tagasiastumine vähendab pingeid volikogus ja lihtsustab vallavalitsuse tööd. Siiralt loodan, et Kiili vallavalitsus jätkab sama joont, mida on aetud viimased viis aastat. Vallavalitsuse tegevuse parem jälgitavus, investeeringud infrastruktuuri, lasteaiakohtade järjekorra kadumine, kooliruumi suurendamine jne jne. Et kahel järgmisel aastal valmivad kergliiklusteed Luigel, Kiilis ja Rätsepast Nabalani, lasteaed Kangrus, raamatukogu, noortekeskuse ja perearstide uued ruumid.

Ühtlasi tahan tänada kõiki, kes on mulle avaldanud toetust sel väga ebameeldival ajal ning usuvad, et eksimine on inimlik.

Lugupidamisega, Valeri Kukk, teie endine vallavanem