„Osavõtt Raplamaalt on olnud kõigil varasematel aastatel sarnane: osalejaid on olnud 500 ringis. Tänavu osales rekordarv võistlejaid, üle 850. Eelvoorude parimate koolide esikolmiku moodustasid Rapla ühisgümnaasium, Märjamaa gümnaasium ja Kehtna põhikool," rääkis pranglimise maakondlik koordinaator, Varbola kooli õpetaja Annika Lõhmus.

Finaalis läks seekord niisuguseks rebimiseks, et kümme sekundit enne aja lõppemist arvas Lõhmus, et tulemused on selgunud ja kirjutas Sirgujate võistlusklassi diplomid välja, siis aga rebis Märjamaa gümnaasiumi õpilane Joonas Riismaa sõbrast mööda ja tuli kolmandale kohale.

Maakondlikult moodustasid individuaalselt esikolmiku 1.-3. klassi õpilastest Elvis Toomistu, Ahto Liivamäe, Joonas Riismaa; 4.-6. klassist Daniel Tootsman, Kristjan Kõiv, Kristin Düüna; 7. klass ja vanematest neidudest Marje Orav, Liivi Kundla, Hanna-Riin Karu ja 7. klass ja vanematest noormeestest Väino Kundla, Theodor Künnapuu, Sten Leinasaar.

Koolide arvestuses olid parimad Märjamaa ümnaasium, Rapla ühisgümnaasium ja Kehtna põhikool.

Kui õpilased vahetuvad, siis õpetajate nimed korduvad aastate lõikes. Väga tugev peastarvutaja on Vana-Vigala põhikooli õpetaja Marje Orav, kelle kogutud 15 308 punkti oli neidude ja naiste arvestuses järgmistest üle kahe korra suurem. Poiste ja meeste arvestuses teise koha saanud 7. klassi õpilane Theodor Künnapuu tasus ise vajaliku osamaksu, et finaalis osaleda - ta vahetas kooli, aga uus kool pranglimises ei osale.

Eesti maakondlikud võistlused on praegu käsil, millele järgneb vabariiklik võistlus Olustveres. Üleriigilisse finaali pääseb vaid võistkondlikult, kuid Annika Lõhmuse sõnul maakonnast tänavu sinna kohta ei saa.

Prangli saarelt alguse saanud peastarvutamisvõistlus on saavutanud rahvusvahelise mõõtme ja 28. aprillil peetakse maailmameistrivõistlused Leedus. „Maailm" hõlmab kolme Balti riiki ja Sloveeniat, pranglimist harrastatakse ka Ukrainas.

Pranglimise „pesa" on internetis Miksikese õppekeskkonnas. Selle juht Mihkel Pilv rääkis, et Eestis võistleb pranglimises umbes 20 000 last. Pilv tunnustas kõigi maakondade koordinaatoreid, kes pranglimist innukalt veavad. Eesti tipud pranglimises on Tallinn, Tartu, Viljandi, aga väga tublid on ka Narva koolid.

„Kui räägime, et tähtis on teada, kust infot otsida, siis on asju, näiteks korrutustabel, mida peab lihtsalt teadma. Peastarvutamisoskust on vaja ka kalkulaatorite ajastul. Iga osaleja arendab ennekõike iseennast, lapsi innustab ehk pisut ka kaasnev võistlusmonent," rääkis Mihkel Pilv.