CERN ehk Euroopa tuumauuringu ühing, kes haldab maailma suurimat osakeste füüsika laborit, on korraldanud koolitusi varemgi.

Eelmine koolitus toimus 2011. aasta oktoobris. Te adusüh ing loodi 1954. aastal ning ühingusse kuulub 20 Euroopa riiki. Nende hulka ei kuulu Eesti ega ükski teine Baltimaa, küll aga kõik Põhjamaad ning suurem osa Euroopast.

CERNi nime kannab ka paar aastat tagasi loodud Genfi lähedal asuv hiidlabor atoor ium, kus on ametis osalise või täisajaga peaaegu 4000 töötajat ning millega teeb koostööd ligikaudu 10 tuhat teadurit 113 rahvusest ning 608 ülikoolist ja teadusasutusest.

CERNis on muuhulgas „sündinud" World Wide Web ehk lühendatult www, mis on tuttav igale arvutikasutajale ja milleta oleks maailma tänapäeval raske ette kujutada.

CERNi selleaastasest koolitusest sai Tanel teada eelmisel kevadel füüsikaõpetajate päevadel. Kuulnud, et on võimalik kandideerida, haaras ta n-ö härjal kohe sarvist. „Kandideerisin sinna ja lootsin parimat. Lõpuks tuligi e-kiri, kus teatati, et osutusin valituks," rõõmustas Tanel ega unustanud tänada ka kolleege: „Tänu koolijuhi vastutulelikkusele oli mul võimalik minna." Eestist käis end osakeste osas täiendamas 10 füüsikaõpetajat.

Koolitusele sõit tõi endaga kaasa ka ohvreid. Kuna õpilased õpetaja koolitusel oleku ajaga iseenesest matemaatika- ja füüsikaalaseid teadmisi ei omanda, oli juba mitu nädalat materjali ette võetud ja koolitusnädala tunnid võtsid endale õpetajad, kes siiani oma ainetunde matemaatika- ja füüsikaõpingutele olid loovutanud.

Ehkki koolimajas visati nalja, et Tanel sõidab puhkusele, on asi pikutamisest ja linna peal jalutamisest kaugel. „Päevad olid sisustatud loengute ja eksperimentidega," selgitas Tanel, "kui ma seda päevakava uurisin, siis vaatasin küll, et puhkamiseks aega ei jäägi."

Lisaks põnevatele teadmistele osakestefüüsikast on Tanel rõõmus, et sai võimaluse kohtuda oma eriala asjatundjatega: „Sain suhelda eri maade füüsikaõpetajate ja teadlastega. See on kindlasti väga arendav."

Loodetavasti mõjus reis Tanelile ja matemaatika-füüsikapaus lastele nii innustavalt, et spurditakse läbi viimase koolinädala võidukalt vaheajani peaaegu et osakestekiirusel.